Septembereftermiddag i Stuvsta centrum. Folk är på väg hem från pendeln, parkerar bilen på torget för att göra ärenden eller slår sig ner för en fika.

Löven har ännu inte skiftat färg, men det har en hel del av rösterna i årets val.

I Stuvsta centrum, liksom flera av villaområdena runt omkring i Stuvsta, Snättringe och Utsälje har Socialdemokraterna gått om Moderaterna som största parti i det senaste valet till kommunfullmäktige.

Även om partierna är ungefär lika stora i flera områden är det ändå en relativt stor grupp väljare som bytt politisk färg. I exempelvis centrala Utsälje ökade S med 8,2 procentenheter medan M backade med 7,7 procentenheter.

– Jag tror att folk vill ha en förändring, helt enkelt. Man kanske är trött på det som är. Främst på grund av kriminaliteten. Man hoppas på det bättre, säger Hanna Hoffman som sitter på konditoriets uteservering med sonen Edwin, 4 år.

"Folk vill ha förändring"

Li Langemark är på väg hem från pendeln. Hon är inne på samma spår.

– Är det inte alltid så att folk vill se en förändring? Moderaterna har styrt länge, det skulle jag kunna tänka mig är förklaringen. Och M har ju tappat i hela Stockholmsregionen, säger hon.

Själv bor Li Langemark i valdistriktet Snättringe gård, ett område där Moderaterna fortfarande är störst. Men i flera av distrikten runt om har S gått om M.

– En sak jag reagerade på var M:s valaffischer här i Huddinge. Jag tycker inte att de sa så mycket. Det var något i stil med "fler brottslingar i fängelse än på torget". Vem tycker inte det? Nu kanske inte de andra partiernas var bättre, men eftersom jag började tänka på Moderaternas så såg jag ju flera av dem.

i riksdagsvalet har det spekulerats i att M har tappat storstadsväljare till S på grund av Moderaternas vilja att samarbeta med SD. Det kan ha spillt över även på hur man röstar lokalt.

Li Langemark tror också att plånboken kan avgöra hur miljömedveten man är när man röstar.

– Traditionellt skulle jag säga att de som är mer välbeställda röstar på M och de som kanske har det lite svårare ekonomiskt röstar på S, men det har ändrats. Jag undrar om det beror på att man har råd att tänka på miljön om man har mer pengar. Då kanske man tycker att det är okej att bensinen blir dyrare, men inte om man inte har så mycket pengar. Att det lite har switchat sida.

Samtidigt som S har gått framåt i de här områdena har de tappat i några av sina starkaste fästen. Även om S fortfarande har nästan hälften av rösterna i Flemingsberg backar partiet där, samtidigt som Vänsterpartiet går starkt framåt.

Gladö kvarn ett av SD:s starkaste fästen

De stora vinnarna i riksdagsvalet var Sverigedemokraterna som blev näst största parti. SD är framför allt stora på landsbygden, men inte lika starka i Stockholmsregionen.

I Huddinges mer lantliga delar har dock partiet vuxit sig väldigt stora. I Gladö kvarn, som tidigare var ett fritidshusområde, gick SD fram med 8,3 procentenheter och här är SD nu klart största parti. Nästan var tredje väljare (32,5 procent) röstade på SD i kommunvalet. S, som är näst största parti, fick 20,2 procent av rösterna.

– Min son, som bor i Göteborg, ringde och berättade det. Det här är ett jätteintressant område, det är väldigt blandat. Vi gamlingar håller på att dö ut, säger Ulf Olsson, som bott i området i många år.

Han har en teori till SD:s framgångar i området.

– En smart grej som de gjorde är att de är det enda partiet som säger nej till vindkraftverk i Gladö kvarn, jag tror att det kan vara en förklaring. Som jag har förstått det så är planen att det ska vara ganska långt härifrån egentligen, så det spelar ingen roll. Men de beskrev det som att det ska vara i Gladö kvarn, säger Ulf Olsson.

Vindkraftparken som han syftar på är ett förslag från Centerpartiet.

Gladö kvarn har förändrats mycket under senare tid. Grusvägarna i området har förvandlats till asfalterade vägar och kommunalt vatten och avlopp har dragits fram. En byggherre köper upp tomter och exploaterar området. Det finns ett missnöje med områdets utveckling hos en del Gladöbor.

Tvärs över gatan möter Roy Henze sin son som kommer hem från skolan.

– Jag har ingen aning om varför de ökat, men jag tror att det är helheten som gör det. Kriminaliteten spelar stor roll. Man kanske inte vill ha hit den. Jag märker att det har ökat mer skit här också sedan det har flyttat in fler. Man läser i Facebookgruppen om det. Nu kan inte jag så mycket om politik, men det känns som att SD har har stått på sig när det gäller kriminaliteten.