Blå hallen togs över av unga programmerare

Blå hallen förvandlades på tisdagen till en stor programmeringscentral. 400 femteklassare fick chansen att lära sig grunderna i kodning och programmering när Stadshushacket arrangerades.

  • Publicerad 15:37, 28 mar 2017

– Vi håller på att programmera ett spel. Vår hjälte ska fajtas mot ett ont monster, berättar Agnes Hansson från Slättgårdsskolan i Bredäng när hon sitter böjd över en liten datorskärm.

Hon och klasskompisen Lulia Mehari är glada över att få prova på programmering.

– Det är jättekul. Och det är inte så ofta man blir inbjuden hit där alla nobelpristagare varit, säger Lulia Mehari.

– Det är en superstor chans att se om det är kul och om det är något man vill jobba med eller ha som hobby. Jag är jättetacksam att vi fick erbjudandet att komma hit, säger Agnes Hansson.

Stadshushacket arrangeras av Stockholms stads programmeringskommission tillsammans med Kodcentrum. Finansborgarrådet Karin Wanngård (S), som också invigningstalade, var entusiastisk.

– Det här ett historiskt avstamp. Kodning och programmering är ett språk som man måste lära sig, säger Karin Wanngård.

Vad kommer det att innebära för samhället när fler lär sig programmering?

– Kunskap är makt och det är viktigt att fler får en förståelse för det här. Det är också viktigt för Sveriges framgång internationellt.

På plats i stadshuset denna dag var även ett hundratal lärare som också fick chans att lära sig mer om programmering. Även för dem är det viktigt att lära sig mer för att vara i takt med eleverna.

– Det är många elever som är intresserade av det här. Jag tror att en sådan här dag betyder jättemycket, säger Johanna Alkland som är lärare på Björngårdsskolan på Södermalm.

Hon är övertygad om att den här kompetensen kommer att bli viktigare i framtiden.

– Det kommer att behövas fler som jobbar med det här och förhoppningsvis kan vi då också få in fler tjejer, säger Johanna Alkland.