Björn Ulvaeus berättade om projektet "Space" på en presskonferens på onsdagen. Foto: Karina Ljungdahl/ Doubleaction/Space

Björn Ulvaeus öppnar nytt i en Hötorgsskrapa

Det ska bli nytt innehåll signerat Björn Ulvaeus i en av Hötorgsskraporna framöver.

  • Publicerad 12:00, 16 okt 2019

En mötesplats för den "digitala generationen", med bland annat musik och dataspel. Det ska den femte Hötorgsskrapan vid Sergels torg bli. Bakom konceptet står Abba-Björns bolag Pop house och AMF Fastigheter i samarbete med Stockholms stad.

I huset vid Sergels torg kommer det att, på cirka 7 500 kvadratmeter, vara möjligt att bland annat både göra och lyssna på musik, spela dataspel, skapa olika typer av innehåll, till exempel youtubevideos eller poddar, eller bara umgås.

– Det här är en ny spännande storsatsning och Sergels torg är en av Stockholms viktigaste platser, ett forum för kultur och samhällsengagemang. Jag blir varm i hjärtat av att vara med i det här projektet, säger Björn Ulvaeus om projektet när det presenterades på en presskonferens idag.

Ny livescen

StockholmDirekt närvarade vid presskonferensen som hölls i den del av skrapan där butiken Mega store och klubben Underground tidigare legat. Där kommer det att byggas en scen med plats för mellan 600 och 800 åskådare.

– Den kommer både att kunna användas för e-sporttävlingar, konserter och föreläsningar. En konsertlokal är ju välkommet eftersom här finns inga boende som kan störas, säger Per Sundin, vd på Pop house och medgrundare av Space.

I en del av lokalen som kommer att vetta mot Sergels torg kommer det serveras alkohol och vara 23-årsgräns. I övriga lokaler, som kommer att vara i minst tre våningar med ett gym inkluderat, är det inga åldersgränser. Bland annat kommer det att finnas 500 datorer.

– De kommer kosta mellan 30 och 40 kronor i timmen att hyra. Men vi kommer också att ha samarbeten med skolor under de timmar när datorerna ofta står tomma, säger Per Sundin.

Restauranger och kaféer

Förutom datorer kommer det att finnas en arena, ett gaming-center, produktions-studios, restauranger och kaféer i byggnaden.

Bygget kommer att pågå under 2020 och förhoppningen är att det ska bli klart i början av 2021.

– Jag älskar det här och kan inte vänta tills det ska öppna. Det här är framtidsbranscher och vi behöver visa att de är viktiga. Att det sker på Sergels torg, som är en av Sveriges mest kända platser, är jättebra. Vi har redan startat arbetet med att göra platsen tryggare och sett effekt av det, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Skiss av lobbyn med ingång från Soltorget. Foto: Doubleaction/Space

Foto: Doubleaction/Space