Trappan ner till Marievik var glashal när Björn Nilsson halkade, och slog sig illa. Foto: Märta Lefvert

Björn spräckte skallbenet i glashalkan

Björn Nilsson halkade i trappan mellan Liljeholmen och Marievik – och fick hjärnblödning, spricka i skallbenet och nedsatt hörsel. – Den dåliga halkbekämpningen gör mig så förbannad, säger han.

  • Publicerad 04:58, 1 feb 2019

Sent på kvällen den 18 januari var Björn Nilsson, 79, på väg hem från Liljeholmen till Marievik. Men han kom inte hem. I stället halkade han i den glashala trappan ner till Årstaängsvägen.

– Jag visste att det var halt så jag höll mig i räcket. Ändå halkade jag och slog huvudet i betongtrappan. Jag svimmade av och blev liggande på marken, berättar han.

Ett sällskap i närheten såg honom och ringde genast ambulans. Det gjorde att Björn Nilsson snabbt fick vård. Och vård behövde han. Skiktröntgen visade att han fått en liten hjärnblödning och en fraktur i skallbenet. Dessutom blödde han rejält ur ena örat.

Två veckor efter olyckan har Björn Nilsson fortfarande balansproblem och huvudvärk.  Foto: Märta Lefvert

– Jag låg på SÖS i fyra dygn. Sedan bad jag att få åka hem eftersom min fru skulle fylla år, berättar han.

Nästan två veckor har gått efter olyckan när Mitt i träffar Björn Nilsson. Han har balansproblem och hör knappt något på det onda örat. Då och då får han också kraftig huvudvärk. Det kan dröja månader innan han är helt kurant.

– Den dåliga halkbekämpningen gör mig så förbannad. Överallt ser jag cykelbanor som är helt rena, medan gångvägarna är isiga och snöiga. Daniel Helldéns prioritering är helt fel. Betydligt fler går ju än cyklar så här års, säger Björn Nilsson och fortsätter:

– Det kostar också väldigt mycket pengar för samhället när människor måste vara borta från jobbet för att de halkat, och när gamla människor kanske aldrig kommer upp ur sängen igen.

Själv hade han tur i oturen, tycker han.

– Jag vill verkligen tacka dem som hjälpte mig och ringde efter en ambulans. Jag vet inte vilka de var, men jag är så tacksam för deras hjälp.

En vanlig syn vintern 2019: En välröjd cykelbana med en snömoddig gångbana strax intill (Södertäljevägen upp mot Liljeholmsbron). Foto: Märta Lefvert