SAGOKUNG. Tv-serien Vikings är inne på sin sjätte och sista säsong. I de senaste avsnitten har Björn Järnsida blivit kung i Kattegatt efter en kamp med Ragnars övriga söner. Foto: Bernard Walsh/HBO

Björn Järnsida: Tv-myt eller Munsökung?

I tv-serien Vikings är han kung över Kattegatt och erövrare av Paris. Men söker man spår efter Björn Järnsida i Riksantikvarieämbetet hamnar man på Husby gård på Munsö. Vi grävde i historien för att ta reda på var gränsen går mellan myt och verklighet.

  • Publicerad 07:30, 9 feb 2020

Han var omnämnd i de isländska sagorna redan 1200-talet men sin breda berömmelse fick Björn Järnsida först under 2010-talet i tv-serien Vikings.

En viking som aldrig skadas, son till den mäktige Ragnar Lodbrok, erövrare av Paris och en obestridd kung i Mälardalen. Sådan är myten, som på Munsö ligger begravd i en gravhög krönt av en runsten.

– Det berättas om Björn Järnsida i de isländska sagorna med det finns inga helt trovärdiga historiska belägg på att han existerat. Vi kan omöjligt avgöra om han enbart var en mytologisk sagokung eller om han faktiskt funnits på riktigt, säger Andreas Forsgren som är arkeolog vid Stiftelsen kulturmiljövård.

I de flesta fall ska vi nog främst se dem som medeltida fantasyberättelser

Delar av det som berättas om i de isländska sagorna kan mycket väl vara historiskt korrekta, men de är också rejält kryddade, menar han.

– Om det berättas om ett slag i ett krig så kan det mycket väl vara ett slag som faktiskt skedde. Men så dyker det upp valkyrior och slagbjörnar på slagfältet. I de flesta fall ska vi nog främst se dem som medeltida fantasyberättelser, säger Andreas Forsgren.

Reklampelare för erövringar

Så varför hamnade Björn på Munsö? Jo, det kan vi tacka fornforskaren och riksantikvarien Johan Peringskiöld för. I slutet av 1600-talet och början av 1700-taket ville han koppla ihop de olika kungshögarna som fanns runt om i Sverige med de gamla sagokungarna.

När Sverige skulle ut och kriga så var det bra med en maffig erövrarhistoria – och där passade Björn Järnsida in som handen i handsken. Att han kopplades till en fysisk plats gav historien, och sagan, mer tyngd, tyckte Peringskiöld.

HÖG HÖG. Björn Järnsidas gravhög är fem meter hög och 20 meter i diameter. På gravfältet där den ligger finns omkring 150 gravar. Foto: Mikael Andersson

FORSKARE. Arkeologen Andreas Forsgren har själv sett de första säsongerna av tv-serien Vikings. "Som underhållning är den helt okej, men det är klart att man drar på smilbanden ibland". Foto: Stiftelsen kulturmiljövård

Enligt sagorna om Björn var han kung under första halvan av 800-talet. Han var son till den mäktige kungen Ragnar Lodbrok och blev sedan själv far till en lång rad kungar.

– Den första kungen som är historiskt belagd är Erik Segersäll från slutet av 900-talet, och enligt de isländska sagorna är Björn anfader till den ätten, säger Andreas Forsgren.

Att Björn och hans pappa skulle ha varit de första som seglade västerut mot Storbritannien, som tv-serien Vikings handlar om, finns det däremot ingen som helst anledning att tro. I gravar i England har man nämligen hittat spår som visar att det fanns folk från våra trakter där redan under tidigt 600-tal – alltså minst 100 år innan Ragnar skulle ha tagit sig över Nordsjön.

– Att Ragnar skulle ha seglat och upptäckt att "oj här fanns det en ö, det var ballt", det är helt enkelt inte sant. Serien tar kanske delvis avstamp i historiska händelser men den blandar hej vilt. Det är som att göra en serie om första världskriget och sedan slänga in grejer som handlar om Vietnamkriget, säger Andreas Forsgren.

Men även om just myten om Björn Järnsida flyter mellan saga och verklighet så var Mälaröarna utan tvekan en plats där många mäktiga personer hade sina fästen. Och de gravhögar som finns kvar är platser som ska besökas, menar Malin Rikardsdotter Ahlin, Adelsöbo och ordförande i Alsnu vikingar.

MYTISK. Historien är påtaglig vid Björn Järnsidas hög, tycker Malin Rikardsdotter Ahlin, ordförande i Alsnu vikingar på Adelsö: "Jag önskar att ett hologram kunde stiga upp ur graven och berätta att "det är jag som var Björn". Eller: "Det är jag som var Björns fru, vad håller ni på och tjatar om Björn för?". Foto: Mikael Andersson

– För tusen år sedan var det platser där man umgicks, åt och drack, och mindes de döda. Det kallades att sitta på hög. De här platserna är till för att upplevas, säger hon.

Gravgåvor då och nu

Nedanför gravfältet löper en väg som man tror funnits där redan då gravfältet uppfördes. Det är runt 150 gravar här, och 12 av dem undersökts av arkeologer. Inuti har man bland annat hittat gåvor till de döda, i form av ägodelar, hästar, hundar, får och katter.

Björn Järnsidas hög är gravfältets största med en höjd på fem meter och 20 meter i diameter. Runstensbiten på toppen flyttades dit många hundra år efter högen anlades och på den har nya små gåvor lämnats från nutida besökare: Några stenar, en liten hög mynt, en fjäder, en cigarett.

– Man känner verkligen historiens vingslag här. Jag önskar att ett hologram kunde stiga upp ur graven och berätta att "det är jag som var Björn". Eller: "Det är jag som var Björns fru, vad håller ni på och tjatar om Björn för?".

GRAVGÅVOR. På den runsten som placerats ovanpå gravhögen har förbipasserande lagt små gåvor. En hög med mynt, en fjäder och en cigarett är några av de saker som tronar på toppen. Foto: Mikael Andersson

För trots att myten kring vikingar ofta handlar om blodiga strider och äran att få festa med Oden i Valhall som en fallen krigare, så låg en stor del av tidens makt i händerna på de kvinnor som hade hand om gårdarna, menar Malin Rikardsdotter Ahlin.

– Många har en idé om att vikingar var coola killar men färre har koll på bonde-vikingen och på kvinnans makt och betydelse. Faktiskt var det bara hälften av de fallna krigarna som kom till Oden i Valhall. Den andra hälften kom till Freja i Folkvang, säger hon.

Ett av tecknen på kvinnans makt under vikingatiden finns på andra sidan Långtarmen vid Hilleshög, där en runsten berättar om änkan Gerlög och hur hon ärvt sina barn.

– Det är en av alla berättelser om kvinnans position. En annan är krigargraven på Birka som visade sig tillhöra en kvinna. Jag tror vi ska akta oss för att applicera våra nutida könsstereotyper på historien.

Elitens tid

Under 500-600-talet, när Björns hög antagligen uppfördes, var en tid då en elit växte fram på Mälaröarna. Runt om på öarna ligger det flera sådana högar. "Mäktiga familjer ägde mark men den äganderätten fanns inte registrerad i någon sorts arkiv utan det gjordes genom hävd. Kunde man visa att här är farfar och farmors grav kunde man också visa att man bott på en plats länge", säger Andreas Forsgren, arkeolog vid Stiftelsen kulturmiljövård.

På Björns hög står det ett fragment från en runsten, men den kom dit långt senare. I brytningen av vikingatid och medeltid började man begrava sina döda släktingar på kyrkogårdar istället för i den gamla ättehagen (gravfältet). Då kom runstenarna att fungera på samma sätt som högarna, ett sätt att hävda ägandet till marken. För att fylla den funktionen ställde man runstenarna vid markgränsen, ofta vid den väg som ledde upp till gården. Och där stod antagligen även denna runsten, innan man flyttade upp den till högen.

Gravfältet där Börn Järnsidas gravhög ligger innehåller omkring 150 gravar.

Visa merVisa mindre

Fler Mälaröhögar

Kung Haralds hög finns mellan Skillinge och Sockarby på Färingsö. Vem denna Harald var är inte känt.

På Adelsö mellan Gredby och Mälby finns Kung Racks grav. Den har undersökts och där har det hittats ett islamskt silvermynt, vilket är arkeologernas samlingsnamn på persiska och arabiska silvermynt, från år 905-906. Vem Rack var vet man däremot inte.

Broar stor utmaning när Ekerövägen breddas

Nyheter Här är vägarbetena att hålla koll på Breddningen av Ekerövägen och mastodontbygget Förbifart Stockholm väntas ta stora kliv framåt under 2022. Här är några av årets stora händelser.fredag 21/1 15:05

Han blir ny tränare för Ekerös fotbollsdamer

Nyheter Söker nya spelare i vår Ekerö IK:s damer står inför en nystart. Senaste tillskottet är Anders Frisk som ny tränare. "Det ska bli jättespännande att träffa tjejerna", säger han.fredag 21/1 14:44

Vaccinbussen stannar på Mälaröarna i vinter

Nyheter Kommunen i dialog med regionen om förlängning Mälaröbor som vill vaccinera sig mot covid-19 slipper lämna öarna. Vaccinbussen stannar åtminstone ytterligare några veckor.fredag 21/1 10:03