Björn Furugren Beselin blir gruppledare för C i Vallentuna. Foto: Åsa Sommarström

Björn Furugren Beselin blir C-gruppledare

Inför valet toppades Centerns vallistor i Vallentuna av Lovisa Kronsparre. Då trodde många att hon skulle bli gruppledare för partiet. I stället blir det Björn Furugren Beselin, som fick avgå så sent som förra sommaren, som kniper den posten.

  • Publicerad 20:39, 23 okt 2018

Fram till den 11 november är det Sofia Segergren som är gruppledare för Centern i kommunhuset. Den 12 november ska en ny kommunstyrelse utses. Eftersom Furugren Beselin varit hennes ersättare i kommunstyrelsen var det på ett sätt inte oväntat att han nu efterträder henne som gruppledare.

Vad som gör det mer oväntat är att han så sent som i juni 2017 fick avgå som ordförande i socialnämnden efter att kommunfullmäktige nekat honom ansvarsfrihet. Anledningen var att han agerat självsvåldigt med nämndens pengar.

Inför valet blev det i stället 22-åriga Lovisa Kronsparre som toppade Centerns valsedlar, något som skapade förväntningar på att hon även skulle bli gruppledare.

Så blev det dock inte.

– Det går ju till som i vilken förening som helt, säger Torbjörn Einarsson, vice ordförande i partiets kommunkrets. Vi har haft en nomineringskommitté som tagit in nomineringar från medlemmarna och tagit hänsyn till kandidaternas erfarenhet och annat. De har försökt vaska fram den kandidat de tycker är lämpligast. 

Lovisa Kronsporre själv säger till Mitt i Vallentunasteget att hon inte har några kommentarer mer än att ”det är så det är”.

Men i ett facebookinlägg i fredags skrev hon att hon ”hade hoppats att få ett större ansvar i att leda och utveckla arbetet i kommunen och Centerpartiet i Vallentuna”. Hon skriver också att hon önskar Björn Furugren Beselin och Lars Carlsson, som kommer att ingå i kommunstyrelsen  ”all lycka i de nya uppdragen”.

– Det känns spännande och ett stort förtroende, säger Björn Furugren Beselin om sin nya roll till Mitt i Vallentuna.