Björn Suneson dyker upp titt som tätt i lokala tv-inslag under sin över 500 mil långa tur. Foto: Läsarbild Björn Suneson

Björn, 70, är Sveriges svar på Forrest Gump

Björn Suneson, 70, har blivit något av lokal tv-kändis i USA. Likt Tom Hanks karaktär i filmen Forrest Gump springer han över den amerikanska kontinenten – gång på gång. – Jag har knappt mött en otrevlig amerikan, säger han till Mitt i.

  • Publicerad 16:25, 20 jul 2018

I ett nyhetsinslag från den lokala tv-stationen i Bend, Oregon, joggar en något gänglig man genom den dallrande präriehettan. Amerikanska jeepar och lastbilar med höbalar dånar förbi honom på Highway 20.

– People ask me why i do this, it’s a difficult question, svarar mannen med svensk brytning.

Mannen som intervjuas är den 70-årige Björn Suneson från Vasastan. Han är ute på en 542 mil lång löptur. Från Boston i öst till Oregons kust i väst.

– Jag är inne på mitt sjätte ”coast to coast”-lopp. Ingen i världen, vad jag vet, har sprungit så många gånger som jag. Jag brukar skoja att jag är världsmästare i det här, säger han till Mitt i.

Lite dåligt väder stoppar inte Björn. Här vid Lincoln Monument längs I80 i Wyoming.

Gammal reporter på drift

När han inte svettas längs de amerikanska motorvägarna springer han för Vallentuna FK. Han är också varit näringslivsreporter på Svenska dagbladet och hans gamla värv gör sig påmint i de korta reportage han publicerar på sin blogg.

– Jag ser det som den vanlige turisten inte ser; landsbygden och de små städerna. Jag menar att jag ser det verkliga Amerika, ibland det fattiga Amerika. Ingen delstat är den andra lik. Jag träffar många människor och som gammal journalist gör jag intervjuer som jag lägger ut.

Jag har knappt mött en otrevlig amerikan, det skulle i så fall vara polisen

Björn Suneson

Mollies Café i Snowville i Utah. Några av dessa ranchägare äger upp till 500 kor, andra har sin huvudsakliga inkomstkälla från vägarbeten, skriver Björn på sin blogg. Foto: Björn Suneson.

Spökstäder och vägpoliser

Storslagen natur på dagarna, ödsliga motell på nätterna. På bloggen får man träffa majsbonden Randy som väntar på den perfekta skörden och 20-årige Jacob som drömmer college. Man får se spökstäderna och storstäderna. De stöddiga vägpoliserna och privatmissionärerna på jakt efter tappade själar.

– Alla är mycket uppmuntrande. Alla gillar en person som satsar hundra procent på något, oavsett vad det är. Det är den amerikanska stilen. Det är framför allt människorna som gör att jag kommer tillbaka år efter år. Jag har knappt mött en otrevlig amerikan, det skulle väl i så fall vara polisen som har en tuffare attityd än den svenska.

Björn Suneson ser sig själv bli intervjuad av ABC:s lokala nyheter i Cleveland på ett motellrum.

Dyker upp i lokala nyheter

Förutom att han blivit något av en kändis i de lokala nyhetssändningarna blir han igenkänd på de otaliga vägkrogarna och de halvloppiga motellen han passerar. Vissa orter har han sprungit igenom sju gånger tidigare.

Han gillar mycket säger han, men inte allt.

–  Jag älskar friheten. Men jag gillar definitivt inte den slappa stilen som lett till att var och varannan människa är överviktig.

Ett maraton om dagen – ibland mer

Han verkar vilja prata med de flesta han stöter på, även om han blir förvånad över att många tycks vilja prata med honom. En luffare som han säger. Han pratar med basebollpappor, han umgås med de försynta amish-människorna. När han får veta att mormonerna och löparvännerna Joan och Bruce inte la sin röst Trump blir han lättad.

Björn Suneson snittar ett maraton om dagen, utan följebil, utan lediga dagar och utan några större skador. När han når Stilla havet om några dagar kommer sönerna och hämtar honom.

Visst tänker jag på de där hemma, men jag känner mig aldrig ensam.

Björn Suneson

Stekhet dag på I84 i Utah. Björn har de senaste 15 åren legat på minst 500 mil per år. För två år sedan sprang han lite över 10 000 km. Det är längst i hela Sverige, berättar han.

Vad tänker du på när du springer?

– Att jag snart ska komma fram till motellet, få vila och äta god mat. Och så tänker jag på vad jag ska skriva på bloggen. Visst tänker jag på de där hemma, men jag känner mig aldrig ensam.

Vad är det mest minnesvärda du varit med om?

– Under ett löp i Utah då min väg över ett fjäll var avstängd på grund av snö. En omväg skulle kosta mig två dagar. Jag lyckades få en person att köra mig och löpvagnen på sin snöskoter över fjället och släppa av mig i Wyoming.

Fakta

Det här är Björn Suneson

Ålder: 70 år

Bor: I en stor bostadsrätt i Vasastan

Familj: Gift med Sophia och har fem barn

Arbete: Pensionär idag, men jobbade tidigare som ekonomireporter på Svenska dagbladet.

Klubb: Vallentuna FK

Vill du följa Björns resa kan du läsa hans blogg här.

Visa merVisa mindre