
Nils Ringstedt skulle gärna sätta spaden i gravfältet vid Björklunds hage. Men 1600-talets Brommabor hann klumpigt före. Foto: Christian Lärk.
Björklunds hage – gravfältet som delades mitt itu
Bromma kryllar av fornlämningar och författare som vill föreviga dem. I del två av Mitt i:s serie om fornfynd upptäcker vi Björklunds hage – gravfältet som snöpligt delades i två delar.
- Nyheter
- Publicerad 05:04, 8 jun 2019
De gamla vikingarnas gravfrid var inte mycket värd för 1600-talets Brommabor. Mitt bland kullar med skelett, järnspikar, spännen och mynt som skulle med på den sista färden drogs en väg. Sedan ansågs platsen lämplig att smälla upp ett torp på.
– Då hade man ingen känsla för det där, säger Nils Ringstedt, arkeolog.
Idag delas Björklunds hages gravfält i två delar av Bällstavägen.
Bällstavägen går rakt igenom gravfältet. Foto: Google maps.
På vardera sidor har arkeologistudenter vid Stockholms universitet hittat 68 gravar, men sannolikt är det betydligt fler som vilar bland de stora högarna.
– Endast en grav har grävts ur så det finns mycket kvar att upptäcka, säger Nils Ringstedt.
Han tror att det finns mycket kvar att hitta som skulle kunna ge en tydligare bild av de män och kvinnor som levde här. I sin bok ”Brommas skyltade kulturminnen” delar han med sig av en liten anekdot.
– På 1980-talet grävde en man efter mask till fisket på sin tomt. Då hittade han ett romerskt mynt från 300-talet. Tänk att människorna från dåtidens Bromma har varit överallt! säger han.