Nils Ringstedt skulle gärna sätta spaden i gravfältet vid Björklunds hage. Men 1600-talets Brommabor hann klumpigt före. Foto: Christian Lärk.

Björklunds hage – gravfältet som delades mitt itu

Bromma kryllar av fornlämningar och författare som vill föreviga dem. I del två av Mitt i:s serie om fornfynd upptäcker vi Björklunds hage – gravfältet som snöpligt delades i två delar.

  • Publicerad 05:04, 8 jun 2019

De gamla vikingarnas gravfrid var inte mycket värd för 1600-talets Brommabor. Mitt bland kullar med skelett, järnspikar, spännen och mynt som skulle med på den sista färden drogs en väg. Sedan ansågs platsen lämplig att smälla upp ett torp på.

– Då hade man ingen känsla för det där, säger Nils Ringstedt, arkeolog.

Idag delas Björklunds hages gravfält i två delar av Bällstavägen.

Bällstavägen går rakt igenom gravfältet. Foto: Google maps.

På vardera sidor har arkeologistudenter vid Stockholms universitet hittat 68 gravar, men sannolikt är det betydligt fler som vilar bland de stora högarna.

– Endast en grav har grävts ur så det finns mycket kvar att upptäcka, säger Nils Ringstedt.

Han tror att det finns mycket kvar att hitta som skulle kunna ge en tydligare bild av de män och kvinnor som levde här. I sin bok ”Brommas skyltade kulturminnen” delar han med sig av en liten anekdot. 

– På 1980-talet grävde en man efter mask till fisket på sin tomt. Då hittade han ett romerskt mynt från 300-talet. Tänk att människorna från dåtidens Bromma har varit överallt! säger han.

Judarskogen blev plats för inspelning

"Vikingatiden är en guldgruva"

När filmskaparen Viking Almquist, 25, skulle spela in en kortfilm var såväl tema som plats självklar.

– Vikingatiden är en guldgruva av inspiration som är ganska outnyttjad. Det finns mycket intressanta infallsvinkar om man går bortom den stereotypa Hollywoodbilden, säger han.

Flygplan och fornfynd

I maj flyttade teamet ut sin utrustning till Judarskogen, ett stenkast från gravfältet vid Björklunds hage. Förutom snårig skog finns flera stenlämningar i området. Och joggare som springer rakt framför Viking Almquists kamera.

– Vi behövde hitta en skog som såg väldigt forntida ut. Det enda problemet var att den ligger nära flygplatsen så vi fick bryta för plan då och då och ibland sprang det joggare rakt in i bild, men i övrigt gick det bra att filma, säger han. 

Vikingafilm Bromma. Foto: Karin Engman.

Filmen Vikingasystrar handlar om två systrar som gått helt olika vägar, den ena har blivit en religiös figur och den andra lever utanför samhället och de traditionella könsrollerna. Gemensamt för de båda är att de är självständiga kvinnor. 

– I tv-serien Vikings finns starka kvinnoroller, men alla är likadana. Det finns bara krigarkvinnor, men alla var ju inte det. Jag vill att kvinnorna ska få vara olika men ändå ha auktoritet och självständighet, säger Viking Almquist. 

Visa merVisa mindre