Björklund lovar fler poliser till Solna

39 nya poliser och 16 trygghetsvakter till Solna. Liberalernas partiledare Jan Björklund rivstartade den kommunala valrörelsen när han besökte Solna i torsdags.

  • Publicerad 10:46, 5 maj 2017

Vi vill inte bara se polisbilar som åker fram och tillbaka på Hagalundsgatan.

Efter en biltur genom kommunen blev det dags för dagens egentliga mål. En promenad genom Hagalund med fokus på tryggheten i stadsdelen.

Hagalund har problem med gängbildningar och narkotikaförsäljning. Förra året inträffade flera skottlossningar i stadsdelen. Invånarna har efterlyst krafttag, framför allt mer polisär närvaro. Och partiledaren höll med:

– Det är en av de viktigaste bitarna i vår trygghetssatsning. Det behövs fler poliser, framför allt i områden med sociala problem, sa Jan Björklund.

Han berättade om sin första kontakt med Hagalund.

– Det var när jag gick i skolan hemma i Borås och man visade en bild på miljonprogrammet. Det var Hagalund. Men jag förstod inte så mycket mer då, sa Björklund som samtidigt tvingades erkänna att han faktiskt håller på Elfsborg.

Jan Björklund hade med sig två konkreta förslag med fokus på Solna. Liberalerna vill utöka antalet poliser från dagens cirka 20 000 till 25 000 inom fem till sju år. Cirka 1 100 av de nya poliserna ska ha Stockholmsregionen som arbetsplats, 39 av tjänsterna placeras i Solna.

– Men det tar 2,5 år att utbilda nya poliser. Under tiden vill gå vi att staten går in och delfinansierar kommunala trygghetsvakter, sa Björklund

Liberalerna vill att staten står för hälften av den beräknade totalkostnaden på en miljard kronor per år. Stockholm ska i så fall få 452 trygghetsvakter, 16 av dem placeras i Solna.

– Det här skapar en viss trygghet i väntan på fler poliser, sa Björklund.

Dessutom föreslår Liberalerna ett rejält lönelyft för att höja polisyrkets status, 4 000 kronor mer i månaden.

Kommunpolisen Peter Saarman nickade gillande.

– Det skulle inte sitta helt fel, sa han.

Sukri Demir representerar Liberalerna i bland annat internationella kommittén och driver Haga Sports Bar tillsammans med sin bror Lokman

– Bra att ledande politiker visar intresse och kommer hit till Hagalund. Det är en fin stadsdel med många engagerade invånare. Men det finns problem och det är bra att man vågar se dem.

Fler patrullerande polisen är bra men det handlar inte bara om antal, anser Sukri Demir.

– Vi vill inte bara se polisbilar som åker fram och tillbaka på Hagalundsgatan. Det behövs kontinuitet, fotpatrullerande polisen som barnen känner igen och vågar prata med.