Bikuporna i Kista töms på honung inför hösten. Foto: Mikael Andersson

Bisysslan som blev heltidsjobb

För några år sedan sa Anna och Thomas Blomlöf upp sig från jobben som ingenjörer, för att satsa helhjärtat på sina biodlingar. I dag har de miljontals bin i Stockholm och Uppsala med omnejd, vilka både producerar uppskattad honung och hjälper till med livsviktig pollinering.

  • Publicerad 17:08, 20 aug 2020

Det är en gassande het sensommardag i Kista. Utanför ett kontorskomplex flyger tusentals bin ilsket omkring, och får prydligt klädda män och kvinnor som gått ut för att ta en nypa luft att panikslagna springa runt och vifta med armarna på personalparkeringen.

Det har blivit dags för säsongens sista honungsskörd vid bikupan som är placerad alldeles intill byggnaden, och mitt i den tätaste bisvärmen står två personer i rymddräktsliknande skyddsmunderingar och tömmer kuporna.

– Bina är lite arga just nu, eftersom vi tar deras honung. Annars är de veganer, bryr sig mest om blommor och brukar vara snälla mot människor, till skillnad från getingar som gärna ger sig på vår mat och sådant, skrattar Anna Blomlöf.

Driver företaget på heltid

För några år sedan arbetade både Anna och maken Thomas Blomlöf som ingenjörer, men bestämde sig för att säga upp sig från sina jobb för att satsa helhjärtat på sina biodlingar, som började som en hobby men som kom att ta upp allt mer intresse och tid.

Nu livnär de sig på att hyra ut bikupor till företag och ta hand om honungen, som anställda på företagen sedan kan köpa.

– Det kan finnas uppemot 80 000 bin i varje kupa, varav en drottning, några hundra drönare och resten arbetsbin. De kan producera nästan två kilo honung om dagen när det är varmt, men regnar det så sitter de inne i kupan och äter av honung i stället, säger Anna Blomlöf.

Några gånger varje säsong skördas honungen.

– På försommaren får man en ljusare produkt med en blommigare smak, och i slutet av säsongen, nu i augusti, blir smaken ofta mustigare och fylligare, och färgen mörkare. Det beror på vilka växter som är aktuella, säger Anna Blomlöf.

Ger goda bieffekter

Bikuporna genererar dock inte endast honung, utan fyller även andra viktiga funktioner. Då de ökar pollineringen i området när de samlar in nektar från blommorna bidrar de till en livsviktig process och en hållbar utveckling. Det har från och till talats om att det råder brist på bin, då många dör till följd av sjukdomar eller klimatet.

– Över en tredjedel av vår livsmedelsproduktion är beroende av binas pollinering, så det känns bra att kunna bidra till det, säger Anna Blomlöf, innan hon tar av sig de tjocka handskarna för att ta en paus i värmen.

Att välja en personlig favorit när det kommer till sätt att äta honung på är svårt.

– Ett riktigt gott surdegsbröd med smör med smör och honung – det finns nog inget bättre. Eller grekisk yoghurt med färska bär och nyslungad honung som man ringlar över. Eller en god marinad till kyckling. Det finns ju hur mycket som helst man kan göra.

Visste du att...

Albert Einstein ska ha sagt att om alla bin i världen skulle dö ut, skulle mänskligheten utplånas inom fyra år.