Lars och Birgittas villa i Fullersta blev beskjuten. Vardagsrumsfönstren har sju skotthål. Foto: Pekka Pääkkö

Birgittas och Görans hus besköts – polisen dröjde två dagar

Göran Lande och Birgitta Nestor vaknade av en kraftig smäll mitt i natten och trodde att en tavla ramlat ner. Dagen efter såg de att deras hus blivit beskjutet – det fanns sju skotthål i fönstren. Ändå åkte inte polisen ut och det tog två dagar innan det gjordes en teknisk undersökning.

  • Publicerad 10:10, 22 nov 2019

Det var natten till förra onsdagen, den 13 november, som pensionärsparet Birgitta Nestor och Göran Lande vaknade i villan i Fullersta av en kraftig smäll.

– Jag trodde att det var en tavla som ramlade ner och gick upp och tittade men såg inget, säger Birgitta Nestor.

Vi tänkte att det var något i huset. Vi var inte oroliga på något sätt.

Birgitta Nestor

Strax senare hörde de en smäll till, men den här gången gick de inte upp.

– Vi tänkte att det var något i huset. Vi var inte oroliga på något sätt, säger hon.

De somnade om och på morgonen tänkte de inte mer på det. Men framåt eftermiddagen fick Göran syn på en konstig reflex i vardagsrumsfönstret. Han gick fram och såg skotthålen. Golvet var fullt av glassplitter.

– Jag har sysslat en del med jakt och förstod direkt att någon hade skjutit med hagelgevär. Det var chockartat, säger han.

Göran Lande och Birgitta Nestor utanför villan på Lindängsvägen i Fullersta. ”Fullersta är ju ett väldigt lugnt område. Det var chockartat”, säger Göran Lande. Foto: Pekka Pääkkö

Ingen polis åkte ut

Göran Lande ringde polisen direkt. Han hamnade hos polisens kontaktcenter.

– Personen som tog emot anmälan var fullständigt ointresserad. Hon sa att de inte skulle komma ut och göra en undersökning; ”Det brukar vi inte göra”.

Paret tyckte att det var ytterst märkligt, och dagen efter ringde Birgitta polisen igen.

– Den jag talade med sa då att det var felhanterat och att de skulle stöta på.

På fredagen kom tekniker och gjorde en undersökning. Det konstaterades att huset blivit beskjutet med hagelgevär. Det handlade om ett skott, men en patron innehåller tolv kulor och nio träffade huset.

En kula ligger kvar i fönsterkarmen och en hittade paret när de städade. Det är små helmantlade stålkulor, som används vid exempelvis jakt av rådjur.

Göran och Birgitta hittade en kula när de städade. Totalt träffades huset av nio kulor. Det finns tolv kulor i en patron. Foto: Pekka Pääkkö

Huset ligger på en återvändsgata intill Åvägen. En bom som är uppsatt vid gångvägen ut till Åvägen var förstörd. Antagligen har gärningsmännen kört ner den och via gångvägen tagit en snabb flyktväg.

Birgitta och Göran tycker att det är konstigt att polisen inte tog händelsen på större allvar och har också reagerat över att skottlossningen inte blivit känd.

– Det är bara våra bekanta som känner till det. Invånarna har rätt att veta. Det kan ju ha varit fler skottlossningar här utan att vi vet om det, säger Birgitta.

”Rutinen är att skicka ut en radiobil”

Magnus Åhgren, som är chef för Huddingepolisen, blir mycket förvånad när han får höra om skottet.

– Det har jag inte hört talas om. Vad konstigt, det borde jag ha gjort, säger han.

Han reagerar över att ingen polis åkte ut med en gång.

Även om det inte har skett precis när det anmäls skickar vi ut en radiobil med polis som gör en första bedömning

Magnus Åhgren, chef för Huddingepolisen

– Om informationen är som du säger låter det väldigt konstigt att vi inte skickade en radiobil.

Vad är rutinen vid sådana här händelser?

– Även om det inte har skett precis när det anmäls skickar vi ut en radiobil med polis som gör en första bedömning. De skriver en anmälan och bedömer om det behöver göras en teknisk undersökning för att säkra bevis, säger han.

Det är klart att man tänker på vad som kunde ha hänt om vi varit i rummet när det hände”, säger Birgitta Nestor. Foto: Pekka Pääkkö

Rubricerades som skadegörelse

Händelsen rubricerades som skadegörelse, med samma kod som exempelvis klotter vilket kan vara en förklaring till att den försvann i mängden grövre brott.

Ingen polis har kontaktat Göran och Birgitta. Fönstren med skotthål ska snart bytas ut, men de har sparat kulan de hittade i ett kuvert som ett bevis från den dramatiska natten.

– Det är klart att det är obehagligt. Eftersom vi inte tillhör den kriminella eliten tänker jag att det var ett misstag. Men skjutningar kan drabba vem som helst, säger Birgitta Nestor.