Birgitta Martinson upptäckte Perennparken för några år sedan, och älskar den. Foto: Märta Lefvert

Birgitta fattar pennan – för ett finare Skärholmen

Birgitta Martinson, 83, är Skärholmsbon som gör sin röst hörd. I brev till politikerna listar hon sådant som borde förbättras. – Området är sagolikt fint, men det är för skräpigt och behöver rustas, säger hon.

  • Publicerad 14:55, 10 okt 2018

En solig dag i slutet av augusti satt vännerna Birgitta Martinson och Irène Österberg i Perennparken och njöt. Medan de pratade och drack sitt termoskaffe såg de mängder av insekter flyga runt bland blommorna. Då fick Birgitta Martinson en idé.

– Jag tänkte att det vore fint med några bikupor i parken. De skulle passa in i blomsterprakten. Dessutom  är jag förtjust i honung och det börjar ju bli ont om bin, säger hon och skrattar.

Birgitta Martinson fick idén till bikuporna när hon och Irène Österberg drack kaffe i Perennparken.   Foto: Märta Lefvert

Sagt och gjort. Birgitta Martinson satte sig ner och skrev ett medborgarförslag till Skärholmens stadsdelsnämnd. I det önskar hon sig bikupor på ”ett säkert ställe” i parken.

Och när hon ändå fattat pennan passade hon på att skriva fler förslag – bland annat ett om att parkbänkarna längs gångstråken i Skärholmen borde målas om och ett om fler papperskorgar längs Ekholmsvägen.

– Det bedrövligt skräpigt på vissa håll. Många slänger saker rätt ner på marken och det har blivit värre på senare år. Det måste upp fler papperskorgar och varför inte trevliga anslag där det står ”Håll Sverige rent”, sedan, säger hon.

”Sagolikt fint”

Mitt i träffar Birgitta Martinson och Irène Österberg i Perennparken en klar dag början av oktober. Fontänen porlar och blommorna lyser i rabatterna. Det här är en favoritplats för dem båda – och de trivs över huvud taget bra i Skärholmen.

– Området är sagolikt fint, men det är för skräpigt och behöver rustas, säger Birgitta Martinson.

Perennparken är favoritplats både för Irène Österberg och Birgitta Martinson.   Foto: Märta Lefvert

Det är inte första gången hon engagerar sig i sin närmiljö. Hon har bland annat ”tjatat mycket om” bättre krattning på Vårholmsbackarna (vid busshållsplatsen Skärholmens gårdsväg), eftersom blöta löv gör marken hal.

Önskade en skridskobana

För något år skrev hon också ett medborgarförslag om en skridskobana på Skärholmstorget. Det förslaget utreddes både av stadsdelsförvaltningen och trafikkontoret. Slutsatsen blev att isen skulle skada fontänkonstruktionen och dessutom bli för dyr. Därför blev det avslag.

– Det var i alla fall roligt att de verkligen utredde frågan och att förslaget fick så stor uppmärksamhet, säger hon.

Nu håller hon tummarna för att hennes nya medborgarförslag ska vinna gehör hos stadsdelsnämnden.

– Det sista som överger mig är hoppet, säger hon med glimten i ögat.

 

Fakta

Birgitta Martinsons fyra medborgarförslag

  1. Många av de äldre sofforna i gångstråken är i dåligt skick. En allmän översyn och lite målarfärg kunde förbättra utseende och hållbarhet i stället för att ersätta med helt nya soffor. Kanske lämpligt projekt för arbetslösa?
  2. Ytterligare en papperskorg i backen Ekholmsvägen, så att de (vi) som plockar skräp slipper bära allt för långt. Sorgligt att det skall behövas!!
  3. Markerat övergångsställe vid busshållsplats Skärholmens gårdsväg + avfasning av trottoarkanter. Det är många passagerare mot Falkholmsgränd och de närmaste radhusen.
  4. Häromdagen avnjöt jag en skön stund i den fins Perennparken. Det vimlade av insekter i sensommarens blomsterprakt. Vore det möjligt att försöka intressera en biodlare att placera några bikupor på ett ”säkert” ställe?

Birgitta Martinsons medborgarförslag.

Visa merVisa mindre

Fakta

Alla i Stockholm kan skicka in medborgarförslag

Har du också tankar om hur ditt område kan förbättras? Gör som hon och skriv ett medborgarförslag till stadsdelsnämnden.

Förslaget ska gälla sådant som stadsdelsnämnden ansvarar för: förskola, omsorg för äldre och personer med funktionsnedsättning, socialtjänst, demokratifrågor samt upprustningar eller skötsel av parkmiljöer.

Du kan skicka in ditt förslag via mejl (skarholmen@stockholm.se), stockholm.se eller ett vanligt brev.

 

Källa: Stockholms stad
Visa merVisa mindre