Fjolårsvinnaren Lasse Bååth inför tävlingen. "Det kommer att bli tufft", säger han. Foto: Anders Göransson

Biraloppet avgjort – på 56 minuter

Kör! Startkommandet ljuder klockan 13.00 på puben Neverland – och i nästa ögonblick greppar sisådär 240 Bajenmärkta nävar om varsitt ölglas. Biraloppet är igång.

  • Publicerad 17:26, 29 sep 2018

Medan elitlöpare och vältränade motionärer slet sig runt Lidingöloppets tremilabana på lördagen pågick en annan tävling på Södermalm. Inte lika lång, inte lika kraftödande – men med betydligt fler vätskekontroller.

För andra året i rad arrangerades Biraloppet, en tävling för hammarbyare  med regler lika klara som en ljus pilsner från Tjeckien.

240 öl väntar på att drickas ur på puben Neverland. Snart börjar Biraloppet. Foto: Anders Göransson

 

Tio öl (stora stark) ska intagas på nio olika pubar. Två av dem, den första och den sista, intas på Neverland vid Medborgarplatsen. Övriga dricks ur på åtta andra barer, sju på Södermalm och en vid Gullmarsplan, i valfri ordning. Ett antal funktionärer, betitlade ”domarjävlar” – ser till att allt går rätt till och att varje droppe dricks ur.

Och kampen blir hård.

En snabb på Gröne Jägaren

13.10 stegar fjolårssegraren Lasse Bååth in på Gröne Jägaren och ber om en öl. Det hans femte efter en rivstart via startölen på Neverland, nummer två på Kvarnens uteservering på Medborgarplatsen samt trean och fyran på Charles Dickens respektive Central Bar på Folkungagatan.

Lasse Bååth i aktion på Kvarnens uteservering. Foto: Anders Göransson

Man skulle kunna tro att han sprungit mellan ställena, men icke. Att springa är strängeligen förbjudet, och varje brott mot denna regel riskerar att beivras med rött kort av ”domarjävlarna”.

På Gröne Jägaren får han vänta lite innan ölen kommer fram, men när det sker sveper han den utan vidare och lämnar med bestämda steg i sydlig riktning.

I det läget ser han stark ut.

”Tyckte de sa åtta”

Det är inte alla tävlande som är lika seriösa som Lasse Bååth.

Anja Daun och brorsan Thomas Österlund hade inga ambitioner att vinna loppet. Foto: Anders Göransson

Anja Daun, med startnummer 83, vågar inte ens lova att hon kommer i mål.

– Jag tyckte de sa åtta öl, och då kanske jag hade fixat det. Men tio…

Samtidigt med att hon betalade anmälningsavgiften gick hon med i Bajenpartiet, som arrangerar loppet. Partiets hjärtefrågor: kall öl på bolaget samt snyggare poliser på Södermalm.

– Alltså, vad finns det att inte gilla där?

56 minuter

Brorsan Thomas Österlund tror på god chans att åtminstone slutföra loppet.

– En plats bland de 150 bästa så är jag nöjd.

Bajenpartiets Jörgen Hjort med Biraloppets vinnare Herman Israelsson. Foto: Anders Göransson

Väntan på slutsegraren inne på Neverland blir inte särskilt lång alls. Klockan är 13.56 när Herman Israelsson dyker upp och med stadiga steg (nåja) och blicken stint riktad framåt beställer sin tionde öl. När han sänker den utbryter jubel: vi har en vinnare.

Efter honom hinner ytterligare två tävlande checka in innan klockan slagit 14.

– Men var fan är Lasse Bååth?!

Det är Bajenpartiets ordförande Jörgen Hjort som förvånat efterlyser fjolårsvinnaren, som förra gången trillade in på oslagbara 53 minuter.

”Bra flyt”

Några minuter över två kommer han till sist, vår slagne mästare. Lasse Bååth tömmer den sista ölen och ser aningen medtagen men inte alltför besviken ut.

– Jag tycker jag hade bra flyt. Men det finns bättre öldrickare i Bajen än jag.

Anmälningsavgifterna från deltagarna, liksom intäkterna från en auktion med bland annat signerade Hammarbytröjor som hölls efter loppet, går till en insamling för Hammarby handboll. Omkring 60 000 kronor beräknas det bli och pengarna ska användas till ett träningsläger.