MÅNGA. Didrik Vanhoenacker hittade åtta stycken ekstyltmalar på kontoret, men de kan bli fler än så. Foto: Didrik Vanhoenacker/Naturhistoriska riksmuseet

Biolog: Nu kommer malinvasionen

Mal har kläckts i ovanligt stora mängder och redan nu letar de efter någonstans att övervintra. – Jag hittade åtta stycken på kontoret, säger biologen Didrik Vanhoenacker.

  • Publicerad 16:26, 18 jul 2018

De kan bli ganska många faktiskt.

En som fått flera samtal om "malinvasioner" är Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Personer som fått in malen i sina hem är rädda att djuren ska äta upp textilier eller skafferivaror.

Men snedstreckade ekstyltmalen, som är ovanligt många i år, vill bara ha någonstans att övervintra.

– De kan bli ganska många faktiskt. Normalt sett hittar man någon enstaka i sitt fritidshus. När jag kom till kontoret i morse hittade jag åtta stycken på fönsterbrädan, säger Didrik Vanhoenacker.

Finns även i stan

Han räknar med att många kommer få syn på dessa djur i år. Om man bor i stan eller närmare landet påverkar i sig inte om man får in mal.

Bor man nära en ek ökar förstås sannolikheten, likaså om man har fönster och vädringsluckor öppna. Men småspringor i trähus kan också räcka för att mal ska ta sig in.

För att veta om det rör sig om en ofarlig mal och inte skadedjur ska du titta efter vissa särskilda kännetecken:

– En mal är en liten fjäril; styltmal heter de för att de står uppresta väldigt högt på frambenen. De har sneda streck på vingarna och röda ögon, säger Didrik Vanhoenacker.

Larverna har kläckts

Under försommaren var många ekar bruna, eftersom larverna hade ätit upp innehållet i bladen. För några veckor sedan började de förpuppa sig och nu har larverna alltså kläckts.

Varför de är så många just i år är svårt att säga; vädret kan ha påverkat men det kan också handla om förekomsten av andra djur i ekosystemet.

Mördarsniglar och fästingar har däremot inte sin bästa sommar.

– Är man snigel och vill ha fuktigt så är detta inget kul väder. De får sämre reproduktion.

Fästingar sitter på strån och väntar på att något djur ska passera; att vänta i kanske tre veckor i denna torka tycker de inte om, enligt Didrik Vanhoenacker.

Bin, humlor och fjärilar kan man däremot göra en tjänst genom att till exempel skapa ett vattenbad, med grus eller stenar i så att de inte drunknar.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nu är det full rulle i Ursviksskogen

Nyheter Mountainbikes är heta trenden i Cykelsverige Mountainbikes blir allt populärare i Sverige – och i Sumpan finns ett cykelmecka i Igelbäckens naturreservat. På helgerna är det knökfullt på parkeringen.onsdag 21/10 11:09

Grovsopor fortsätter att dumpas i Sumpan

Nyheter FTI har satt in vakter och hotat ta bort stationen Folk fortsätter att dumpa grovsopor vid återvinningsstationerna i Sundbyberg. Företaget som sköter stationerna har satt in väktare under sommaren och varit inne på att ta bort stationerna helt.onsdag 21/10 10:56

Laddar för nya fester – technoklubb i klassiska lokaler

Nyheter Variation. Planerar även evenemang för en lite äldre målgrupp Det är åter festdags på gamla Lorry. Lagom till löning blir det technoklubb på dagen – dessutom bjuds det på häng för en äldre målgrupp.tisdag 13/10 16:47