Falken bio. Den gamla kvartersbiografen är än så länge stängd. Foto: Alexander Kuronen

Biografen Falken kan öppna igen

Än har Jakobsbergs gamla biograf Falken inte kastat in handduken. Kommunen samarbetar nu med regionen för att hitta nya intressenter som kan sätta snurr på projektorerna igen.

  • Publicerad 11:46, 27 okt 2020

Förra hösten kunde Mitt i Järfälla berätta om svårigheterna med att åter öppna Falken bio. Ytterligare ett år senare är läget utåt sett detsamma: noll verksamhet.

Falkens senaste ägare Eurostar menar att den ekonomiska kalkylen inte har gått att få ihop eftersom biografen har tappat en viktig investeringskälla: den skolbioverksamhet som kommunen tidigare fått ha i Falkens lokaler, genom att stå för hyran vardagar dagtid.

När det häromåret var dags för nytt avtal föreslog kommunen i stället en annan sorts överenskommelse, där de hyr in sig per timme. Kommunen hänvisade till kommunallagen, men Eurostar nappade inte på budet.

Samarbetar med regionen

Läget i dag är i det avseendet oförändrat. Samtidigt kan Mitt i Järfälla berätta att kommunen samarbetar med Film Stockholm på regionens kulturförvaltning, som just nu gör en inventering av aktörer som ånyo kan få fart på Falken.

Ulf Slotte är filmkonsulent på regionen. Han ser gärna att Falkens lokaler används för filmvisning och har blivit ombedd av kommunen att hitta aktörer som kan få det att hända.

När det kan bli fråga om återöppning vill han inte sia om. Förutom att få tag på en villig aktör måste även den avstannade renoveringen av lokalen slutföras. Intressenter finns dock, hävdar Ulf Slotte.

Skulle bli lyxigare

Biografen stängde våren 2017 för att renoveras och göras ”lyxigare”. Dessutom skulle antalet salonger minskas från tre till två. Planen var att slå upp portarna på nytt hösten samma år.

Efter att ha hållit öppet några veckor – utan att ha renoverats – stängde bion på nytt i januari 2018.