Biodlarproffset Kjell: "Man väljer drottningar som man väljer partner"

Många har nog Kjell Andersson och hans bin att tacka för fina äppelträd och blomstrande sommarträdgårdar. Nu är det full fart i kuporna i Skälby inför sommaren.

  • Publicerad 16:38, 25 maj 2017

Mina kompisar tyckte ju att jag var knäpp.

– Ett år när jag inte några bin på tomten så ringde faktiskt grannarna och klagade på att äppelskörden inte var lika bra, haha, säger biodlaren Kjell Andersson.

Vi står i hans trädgård i Skälby, där bina surrar runtomkring oss. Så har det sett ut på tomten sedan 1979, då en 19-årig Kjell övertalade sina föräldrar att låta honom köpa sin första bikupa.

Ingen bisyssla

Nu har det gått nära 40 år, och på tomten i Skälby börjar årets bisamhällen ta form, med drottningar, drönare och arbetsbin.

Bisysslan har blivit ett heltidsarbete för Kjell, som nu har 150 olika bisamhällen från Vallentuna i norr till Småland i söder.

Till och med vid Drottningsholms slott, där några av Kjells bin försörjer kungaparets privata trädgård. Några står också vid KTH, där Kjell föreläser.

– Mina kompisar tyckte ju att jag var knäpp. Men jag tror att jag alltid haft ett latent intresse för sådana här saker och samlade på olika insekter som barn. Och så har jag alltid varit väldigt frågvis och nyfiken. När man börjar lära sig mer om bin så fastnar man lätt, säger han.

De flesta känner nog igen Kjells verksamhet som Lovö honung, ett företag han tog över för tio år sedan och behöll namnet på – trots att all produktion sker i Skälby.

Sedan 1979 har Kjell Andersson odlat bin på tomten i Skälby. Här med en av årets bisamhällen. När det växer kommer flera lådor att byggas på till ett torn. Foto: Mikael Andersson

Avlar drottningar

Men få känner kanske till att honungen blir till i hans garage, som numera huserar stora maskiner för att utvinna honungen ur bikuporna. Här produceras i snitt 50 kilo honung per kupa och år, och även bipollen, som är populärt att använda som hälsokost på grund av de höga halterna aminosyror.

I trädgården avlar också Kjell drottningar, som det ska byggas nya bisamhällen kring. För att honungsskörden ska bli så bra som möjligt byter han ut drottningarna ungefär vartannat år.

– Vi odlar drottningar på genetiska egenskaper för att skapa nya bisamhällen. Vi tittar på goda egenskaper hos drottningen och väljer de bisamhällen som varit bra, märker upp och avlar på dem nästkommande år.

Vilka egenskaperna letar du efter?

– Det är väl ungefär som när man ska hitta en partner, någon som är snäll, något sånär svärmtrög och städar bra, haha.

Bipollen, som används i hälsokost, är en av de produkter som kommer ut av biodlingen. För att utvinna det krävs 80 procentig vodka som Kjell handlar i östra Europa. Foto: Mikael Andersson

Omkring 50 kilo honung per år blir det i snitt i en av Kjell Anderssons bikupor. Foto: Mikael Andersson

Det är avancerade samhällen som Kjell visar upp, med mellan 50 000 och 80 000 bin i varje kupa. Än så länge är de inte fullt så många, men de arbetar flitigt med att föröka sig så att det till hösten ska finnas gott om honung att utvinna.

– Bina lever för att fortplanta sig och delar sig därför ibland för att svärma. Det är då de kan svärma in i skorstenar. Ibland har det ringt grannar som hittat mina bin på sin tomt, och då kommer jag över och hämtar dem, säger han.

Inte aggresiva

Kjell har ordentlig skyddsutrustning när han öppnar upp ett av sina bisamhällen. Men för det mesta är de bin som odlas inte särskilt aggressiva, beroende på hur drottningen är.

Att Kjells grannar förmodligen har hans bisamhällen att tacka för växtligheten är troligt. Bins pollinering tros förbättra skörden med 80 procent när det gäller sådant som jordgubbar, 20 procent för större åkrar.

– Man räknar med att det krävs ungefär 10 bikupor på en radie av tre kilometer för att täcka vårt behov av den mångfald av blommor som finns i naturen, och av våra odlade grödor, säger Kjell Andersson.

Bina samlas på vaxramar i kupan. De samlar nekar som omvandlas till honung inne i deras kroppar. Honung och pollen samlas sedan i vaxkakorna. Foto: Mikael Andersson

Biodling i siffror

22 miljarder euro om året. Så mycket är värdet av vad honungsbin gör för odlade grödor i Europa.

50 000-80 000 bin kan det finnas i varje kupa.

10 stycken kupor är lagom för att få optimerad skörd på en radie av 3 kilometer.

6 år gamla är den äldsta åldern bidrottningar kan komma upp i. I snitt blir de ungefär 3-4 år, och är som mest produktiva de första två åren.

20-120 kilo. Så mycket honung producerar Lovö honung, med ett genomsnitt på 50 kilo.

Var 3:e matsked vi äter är beroende av bipollinering.

2000 ägg kan en drottning lägga på ett dygn. De befruktade blir arbetsbin eller drottningar om de matas med fodersaft. Obefruktade blir drönare.

Visa merVisa mindre

Inne i kupan lever arbetsbin, drönare och så drottningen. På bilden syns hon markerad med en vit prick. Kjell märker upp drottningarna med olika färger för att se vilket år de kommer ifrån. Foto: Mikael Andersson

Så kan du göra för att bli biodlare

Biodling har blivit populärare de senaste åren och det behövs fler, eftersom binas existens hotas av både varroakvalster och jordbruksgifter. Idag har Sveriges biodlares riksförbund omkring 11 000 medlemmar. Är du intresserad kan ta kontakt med ditt lokalförbund, som finns listade på SBR:s hemsida. Där kan du få hjälp med studiecirklar, litteratur och en erfaren fadder.

Så går aveln till

Drottningen lägger ett ägg och på tredje dagen har det vuxit till en larv som ser ut ungefär som en banan. Då plockas larven upp och läggs i en cellkopp. De placeras in i ett bisamhälle som satts under "dödshöt", vilket innebär att den gamla drottningen tagits bort. Då får samhället ett nytt yngel att bygga på.

För att ynglet ska bli en drottning matas det med fodersaft, eller drottninggelé. På den 16:e dagen är drottningen klar och tas med till parningsplatsen. En drottning kan para sig mellan 20 och 25 gånger med en drönare och kan lägga runt 2000-3000 ägg på ett dygn.

Befruktade ägg som kan bli arbetsbin eller drottningar om man matar dem med fodersaft. Obefruktade ägg blir drönare. Vartannat år byts drottningen ut och nya odlas upp.
 

Visa merVisa mindre