Omtyckt. Mikaela Ribbheden och Sam Safa på Bio Kaskad säger att Blackebergsborna har stöttat biografen under hela coronapandemin. Foto: Mikael Andersson

Bio Kaskad hittar nya sätt att hålla verksamheten igång

Det är inte bara filmvisningar och kaféverksamhet på schemat hos Bio Kaskad på Blackebergs torg. Här går det också att både lämna in och köpa gamla möbler eller att ta med kompisgänget och spela tv-spel.

  • Publicerad 15:38, 28 aug 2020

Vi brukar säga att Kaskad är Blackebergs vardagsrum.

Säg den bransch som inte påverkats av coronapandemin. Att sitta flera hundra personer i ett och samma rum är inte det mest optimala, något som har gjort att biograferna tagit en del hårda smällar.

På Bio Kaskad i Blackeberg har man försökt göra det bästa av situationen. Filmvisningarna pågår som vanligt, dock med max 50 gäster. De har också infört jukebox-bio, vilket innebär att ett sällskap kan hyra biografen för en privat visning.

– Vi har även börjat med att man kan hyra biografen för att spela tv-spel. Då kan man vara några kompisar och ta med sig sitt spel och konsoler, så får man vara vara i biografen i två timmar, säger Sam Safa, marknadsföringsansvarig på Bio Kaskad.

Coronapandemin har gjort att många filmbolag har skjutit upp premiärer, och därför har biografen fått visa en del gamla filmer.

– Det är också fortfarande varmt ute, så det blir dubbel effekt, men det är något man får acceptera. I snitt har vi ungefär fem besökare per visning, men vi har fått sådan stöttning av våra stammisar som fortsätter att komma hit, säger Sam Safa.

Rustar upp och säljer

Men även om antalet biobesökare har minskat fortsätter arbetet för personalen. För förutom biovisningar, sysslar man även med att putsa upp och ge gamla möbler nytt liv. Utanför biografen står det flera bord, byråer och stolar.

Mikaela Ribbheden, verksamhetsledare för föreningen Off Stockholm som driver Bio Kaskad, berättar att möblerna bland annat kommer från föreställningar som hållits på biografens scen och inte längre används.

– Även Blackebergsborna skänker möbler till oss, och så köper vi från olika loppisar. Vi har cirka fem personer som arbetstränar här, och det är några av dem som rustar upp möblerna, säger Mikaela Ribbheden.

Bord och stolar slipas, oljas in och stabiliseras för att sedan vänta på att få ett nytt hem. Har man en möbel hemma som behöver lite kärlek går det också bra att lämna in den till Kaskad för en upprustning.

– Vissa ser gamla möbler som skräp, men inte vi. Vi har hållit på med det här i flera år, säger Sam Safa.

Lyft. Utanför biografen står olika möbler, som fått sig ett skönhetslyft, till försäljning. Foto: Mikael Andersson

Får stöd från flera håll

Trots det tuffa läget har den lilla biografen inte tappat hoppet. En ny teaterrepetition är på gång, och man håller också på att göra lokalerna mer tillgängliga genom att bygga en ramp till sceningången på sidan. Planerna på att anordna afternoon tea och barnvagnsbio får dock vänta.

– Vi har fått stöd av både Stockholms stad och filminstitutet för intäktsbortfall, och filmcirklar har vi kunnat hålla via zoom, säger Mikaela Ribbheden.

Både Sam Safa och Mikaela Ribbheden vill ge en stor eloge till Blackebergsborna.

– De är verkligen våra eldsjälar och stötta oss genom att köpa biljetter även om de inte går på föreställningen på grund av corona. Vi brukar säga att Kaskad är Blackebergs vardagsrum, säger Mikaela Ribbheden.

Bio Kaskad

Invigdes på 1950-talet i Blackeberg.

På 1990-talet upphörde bioverksamheten, men det hölls fortfarande teaterföreställningar.

Sedan 2004 drivs Kaskad av kulturoganisationen som förutom teater också har hållit i olika musikarrangemang och poesikvällar.

2018 invigdes biografen åter igen, och idag har man plats för cirka 150 personer i salongen.

Visa merVisa mindre