Hårdare tag ska ge tryggare kollektivtrafik, enligt förslag. Foto: Mitt i Stockholm

Biljettkontrollanter kan få gripa plankare

Nu går landstinget till regeringen och begär lagändring för att kunna ta till hårdare tag mot dem som fuskåker och vandaliserar i kollektivtrafiken.

  • Publicerad 04:47, 18 sep 2018

Landstinget föreslås hemställa hos regeringen att ordningslagen ändras så att biljettkontrollanter ska kunna gripa resenärer som vägrar identifiera sig.

Samtidigt vänder man sig till Transportstyrelsen för att få höja böterna. I dag är de på 1 500 kronor. 2 800 kronor har nämnts som en önskad nivå.

Mitt i har tidigare skrivit om förslagen, som kräver en lagändring.

Som det är nu regleras ordningsfrågorna för järnvägen i järnvägslagen, medan de för tunnelbana och buss regleras i ordningslagen. De lagarna bör samordnas, anser trafikförvaltningen, eftersom trafikslagen går i varandra.

T-banepolisen tillbaka

På järnväg har tågförare långtgående befogenheter att ingripa mot personer. Men biljettkontrollanter och vakter i t-banan måste kalla på polis om någon till exempel saknar biljett och inte vill identifiera sig så att böter kan skrivas ut.

Förslaget, som tas upp på trafiknämndens nästa möte, innehåller fler åtgärder i syfte att öka tryggheten i kollektivtrafiken. En är att begära hos regeringen att tunnelbanepoliserna återinförs.

Straff för nedskräpning

Man vill även ha utökade sanktioner, böter eller straff, för klotter och vandalisering. Väktare ska kunna bötfälla klottrare, och de som skräpar ner eller inte följer SL:s ordningsföreskrifter ska också få böter, enligt förslaget.