Här kör bilarna för att slippa köer. Foto: Linn Matikka

Bilisternas smitväg – rakt över kyrkogården

Världsarvet Skogskyrkogården har blivit en smitväg för bilister. Staden kommer nu se till att grinden vid Gamla Tyresövägen stängs varje kväll.

  • Publicerad 12:53, 25 okt 2017

Morgonpendlare har upptäckt att det går att gena över Skogskyrkogården när man kommer söderifrån via Gamla Tyresövägen. De kör in på Vårhimmelsvägen vid Pungpinan och kör sedan Ljusglimtsvägen raka vägen ut genom stora entrén på Sockenvägen. Därifrån är det lätt att köra upp på Nynäsvägen.     

Klagomål på trafik bland gravarna

Det här har lett till att staden nu måste hitta en lösning för att stänga grinden vid Gamla Tyresövägen vissa tider på dygnet. Första idén var att anlita ett vaktbolag som åker dit för att stänga grinden klockan 18 varje vardagskväll och öppna den igen klockan nio på morgonen, men de har tackat nej till uppdraget.

Skogskyrkogården har blivit pulkamecka – här är de bästa backarna i Söderort

– Det har kommit klagomål på att folk tar en smitväg genom kyrkogården men vår personal har inte upplevt att det är så mycket trafik. Vi vidtar ändå de här åtgärderna nu för att det inte ska bli mer trafik, säger Mats Larsson, förvaltningschef på stadens kyrkogårdsförvaltning.

Gammalt problem 

Att de väljer att köra över kyrkogården är ett gammalt problem, enligt Mats Larsson, men tidigare hjälpte blomsterkiosken som låg vid infarten till kyrkogården vid Gamla Tyresövägen till att stänga grindarna på kvällen, och öppna på morgonen, men de är inte kvar.

– Troligen har grinden stått öppen dygnet runt sedan blomsterföretaget lämnade och då har folk upptäckt att det går att åka där igen.

Entrén mot Sockenvägen är alltid öppen eftersom begravningsbilar, och andra arbetsfordon, måste kunna köra ut och in, enligt Mats Larsson.

Orsaken till att folk väljer att åka genom kyrkogården tror Mats Larsson är att de på så vis slipper morgonköerna på Gamla Tyresövägen och Sockenvägen.

– Det är framförallt folk som bor i de södra kommunerna, som Tyresö och Haninge, skulle jag tro, som ska in till stan, säger han.

Han hoppas att rutinen med grindstängningen kan starta nästa vecka.

Proteststorm mot pulka på kyrkogård: "Olyckligt att ni tipsade"