Stenkastning. Från bron över Väsbyvägen i höjd med Kvarnbadet kastades sten ner på en bil. Foto: Stefan Källstigen

Bilister utsattes för stenkastning vid Kvarnbadet

En onsdagkväll för två veckor sedan stod någon på bron vid Kvarnbadet och kastade sten ner på Väsbyvägen. En bil träffades.

  • Publicerad 01:15, 7 okt 2020

Bilens framruta sprack och fick flera stenskott. Föraren klarade sig utan skador men blev skärrad av händelsen, som hade kunnat gå värre.

– I värsta fall kan man köra i diket eller det kan bli en dödsolycka, säger Vallentunas kommunpolis Stefan Dahlgren.Han tror att ungdomar låg bakom stenkastningen.

Återkommande problem längs E18

Att det kastas sten från broar ner på biltrafik är tyvärr inget nytt. För ett par år sedan skedde upprepad stenkastning över Arningegleden, från gångbron vid Gävsjövägen och 2017 över E18 vid Karby/Brottby.

När Mitt i gjorde en kartläggning förra året uppgav polisen att totalt 23 stenkastningar gjorts mot bilar i norrort under 2018.

Brotten man gör sig skyldig till

Den som kastar sten på bilar gör sig skyldig till flera olika brott.

Dels rör det sig om skadegörelse. Beroende på hur allvarligt brottet bedöms av en domstol är straffen olika. Ringa skadegörelse kan resultera i böter eller fängelse i högst sex månader, medan skadegörelse kan ge böter eller fängelse i högst ett år.

Skulle brottet bedömas som grovt är straffskalan sådan att maxstraffet är fyra års fängelse. Vanligt i sammanhanget är även att den som döms för skadegörelse även åläggs att betala skadestånd.

Framkallande av fara för annan, är den andra rubriceringen som kan komma i fråga när det kommer till stenkastning mot bilar i trafik. Här är straffet antingen böter eller fängelse i högst två år.