Bilister ska välja sparkcyklar i nytt pilotprojekt

Parkera bilen i garaget och rulla den sista sträckan till jobbet på el-sparkcykel? Det hoppas i alla fall trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) att stans bilister ska göra. I det nya pilotprojektet kommer ett 30-tal el-sparkcyklar placeras ut i parkeringshus.

  • Publicerad 12:42, 17 nov 2018

I försök att minska trafiken och utsläppen i stan har Stockholm Parkering, som ägs av staden, och företaget Voi inlett samarbete om eldrivna sparkcyklar.

De ska i pilotprojektet placeras ut i tre kommunala parkeringshus: Arenagaraget under Tele2 , P-huset David Bagare i city samt Strandbergsdäcket på Kungsholmen.

Slippa trängselavgifter – bättre miljö

Trafikborgarrådet Daniel Helldén ser direkt fördelar med den nya tjänsten, exempelvis i Arenagaraget vid Globenområdet.

– I rusningstrafik kan de som kör mot stan på väg 73 välja att parkera bilen i Arenagaraget. Därifrån fortsätter de färden med el-sparkcykel till jobbet i city. På så sätt går det mycket fortare att ta sig fram än att åka bil hela vägen och dessutom slipper bilisterna trängselavgifterna. Samtidigt bidrar hen till en bättre miljö i Stockholm, säger han i ett pressmeddelande.

Ettårigt pilotprojekt

Sparkcyklarna placeras ut på en avgränsad yta p-husen och det kommer finnas tio stycken i vardera garage.

Projektet kommer pågå under ett år. Företagets vd är lika entusiastisk som Helldén.

– Samarbetet med Stockholm Parkering är ett exemplariskt exempel på hur våra elsparkcyklar kan integreras i stadens infrastruktur med hjälp av en framsynt partner som Stockholm Parkering, säger Fredrik Hjelm, grundare och vd på Voi Technology AB i samma pressmeddelande.