Bilister rasar mot avsmalningen på Tumbavägen

Avsmalningen i vägen mellan Tumba och Salem väcker irritation. Från flera håll höjs nu röster om att något måste göras. – Avsmalningen inbjuder till chicken-race när bilar ska skynda sig att hinna före varandra, säger Tumbabon Leif Wiman

  • Publicerad 05:30, 27 maj 2018

Uttranbon Leif Wiman är en av personerna som hört av sig till Mitt i Botkyrka Salem om avsmalningen intill bergväggen på KP Arnoldssons väg.

– Som det är och har varit så blir det ett ställe med många frustrerade bilister som försöker att hinna före varandra, säger Leif Wiman.

Bilar som väntat från Salemhållet får åka efter att det blivit fritt med bilar från Tumba. Foto: Anders Björklund

Tidigare i vår kom han själv åkande strax efter att en olycka inträffat vid avsmalningen. Han är övertygad om att vägens utformning spelat roll i olyckan. Enligt Botkyrka kommun har det varit fler incidenter på platsen.

Olycka vid avsmalningen. Foto: Privat.

Leif Wiman på Vattravägen i Uttran vill att avsmalningen kommer bort så snart som möjligt. Han menar att fler väljer Vattravägen på grund av den. Foto: Privat.

De får åka först

Bilisterna som kommer från Tumbahållet har företräde vid avsmalningen. En som märkt irritationen vid avsmalningen på KP Arnoldssons väg är också Lennart Kalderén (M), kommunstyrelsens ordförande i Salem.

– Jag kom åkande från Tumba och fick backa tillbaka för att en bil kom från Salemhållet och pressade på, säger han.

”Höll på att missa läkartiden”

Köerna som uppstår vid avsmalningen stressar en del bilister. Rönningebon Timo Varjonen ringde tidningen i tisdags.

– Det var kö nästan ända bort till bron över järnvägen. Vi höll på att missa läkartiden vid Huddinge sjukhus i dag, säger han.

Salems kommun skriver

Lennart Kalderén uppger att Salems kommun är på gång med ett brev till Botkyrka kommun.

Lennart Kalderén berättar att han fick backa när en annan bilist pressade på. Foto: Erik Glimvik.

– Det tillhör inte vanligheterna att man hör av sig till andra kommuner angående trafikfrågor. Men den här avsmalningen försvårar för Salemborna som ska ta sig till Tumba eftersom bilisterna från andra hållet har förkörsrätt, säger kommunalrådet.

Då ska avsmalningen bort

Uttranbon Leif Wiman skrev 2013 ett medborgarförslag med krav på att avsmalningen ska bort. Samhällsbyggnadsnämnden svarade samma år att förvaltningen skulle ta fram förslag på åtgärder.

En del av berget kommer att tas bort

Anders Öttenius, gata- parkchef

Sex år senare kan åtgärder vara på väg. Botkyrka kommuns gata- parkchef Anders Öttenius tror att avsmalningen ska vara borta någon gång under 2019 då man bygger en väg som ansluter till och från Tumba skog. Företaget bakom Tumba skog tar hälften av kostnaderna för att få bort avsmalningen på den kommunala vägen.

–  En del av berget kommer att tas bort, säger Anders Öttenius.

Väljer Vattravägen

Leif Wiman som bor på Vattravägen i Uttran hävdar att avsmalningen och köerna på KP Arnoldssons väg även påverkar boende på Vattravägen.

– Många väljer istället Vattravägen vilket inte är önskvärt för oss boende med många fartöverträdelser som följd, säger han.