Bilfritt i innerstan – det gillar invånarna

Bilfritt i innerstan. Det gillar invånarna i Gamla stan. – I princip finns det inte plats för bilar i innerstan, det måste man ta hänsyn till, säger Svante Thunberg, bosatt vid en av stadsdelens mer bullriga gator.

  • Publicerad 15:29, 16 sep 2018

I dag söndag är det bilfritt i innerstan, för fjärde året. Syftet är att allmänheten ska få uppleva hur storstaden kan vara utan bilar.

Mattias Loxi som bor vid en av Gamla stans mer trafikerade gator, gillar att det är bilfritt.

– Jättebra, fler bilfria gågator till folket, det ger mer stämning.

Att biltrafiken stoppas för en dag bidrar också till mindre ljud, konstaterar Mattias Loxi.

”Krävs bra kollektivtrafik”

En kvinna som också hon bor i Gamla stan tycker att biltrafiken måste få finnas:

– Försvinna ska den inte göra. Allting bygger på bra kollektivtrafik så att man väljer att åka kollektivt, den måste fungera. 

En annan kvinna, som inte bor i Gamla stan men väl har sin arbetsplats där, säger sig inte ha funderat över biltrafikens vara eller inte vara i stadsdelen. Själv stör hon sig inte på trafiken:

– Jag fokuserar på arbetet.

”Finns inte plats för bilar”

Svante Thunberg, bosatt i Gamla stan sen 40 år, har sin uppfattning klar:

– I princip finns det inte plats för bilar i innerstan, det måste man ta hänsyn till. Dessutom är gatorna så dåligt underhållna så det är inte lämpligt av den orsaken. I Gamla stan har serveringarna dessutom brett ut sig, för oss pensionärer finns inga sittbänkar kvar och vi har svårt att komma fram med rullatorer. Det finns helt enkelt inte plats för bilar.

Dessutom, tillägger Svante, finns inte längre några bensinstationer kvar i stan.

Har det varit tystare ute i dag?

– Det märks inte på det sättet, jag bor i närheten av järnvägen där tågen bullrar. Jag har bott här i snart fyrtio år och vet att tågen inte går att göra något åt, säger Svante.