Mannen har erkänt fyllekörningen som slutade med krasch i träd i Åkersberga. Han nekar till rattfylla utanför Systemetbolaget i Arninge. Foto: Mostphotos

Bilförare hade 2 promille i blodet – kraschade i träd nära barn

Bilföraren körde i hög hastighet om i en kurva och prejade andra bilförare innan han kraschade i diket. Mannen hade då nästan 2 promille alkohol i blodet. Två år senare haffades mannen igen och döms nu för detta och tre andra fall av rattfylla.

  • Publicerad 15:00, 6 nov 2019

Mannen, som är skriven i Vällingby, har vid minst fyra tillfällen kört rattfull. Två gånger har han blivit påkommen när han kört rattfull i Åkersberga, en gång i Enskede och en gång när polisen bad mannen att blåsa utanför Systembolaget i Arninge, Täby.

Vittne: Utsatte barn för livsfara

När mannen kraschade in i ett träd på Svinningevägen i höjd med Åkersberga golfklubb sommaren 2017 hade han hela 1,98 promille alkohol i blodet. Det är en alkoholkoncentration som är så hög att det för de flesta är svårt att ens gå upprätt, enligt expertisen.

Ett man som kallades att vittna i tingsrätten beskriver hur den rattfulla förarens livsfarliga omkörningen av flera bilar i kurvan på Rödsysslevägen slutade med en våldsam krasch i diket. Om inte den vådliga färden hade tagit stopp i ett träd kunde resultatet blivit värre för det fanns barn i närheten, enligt vittnet.

 

Fakta

Gränserna för rattfylleri

Gränsen för det lindrigare brottet rattonykterhet går vid en alkoholkoncentration av minst 0,2 promille i blodet eller 0,1 milligram per liter utandningsluft.

En förare som har minst 1,0 promille alkohol i blodet eller 0,5 milligram per liter i utandningsluften kan dömas för grovt rattfylleri.

Maxstraffet är fängelse i två år, dessutom kan körkortet återkallas i upp till två år.

Källa: Polisen
Visa merVisa mindre

Mannen har erkänt – det mesta

Mannen har, enligt domen, erkänt att han kört rattfull vid tre tillfällen. Han förnekar däremot att han skulle druckit alkohol när han haffades i mars i år vid Systembolaget i Arninge.

Skyller på en kompis som smet

Han påstod i ett polisförhör två veckor efter gripandet att han inte själv hade kört bilen utan skyllde då på en kompis som hann smita innan polisen kom fram. Polismannen som var på plats och som uppgett att han iakttog bilen noga innan den stannade har dock vittnat om att det endast fanns en person i fordonet. Den nu dömda bilföraren ska heller inte ha sagt något om en annan förare när han fick blåsa på plats.

Tingsrätten anser, enligt domen, att det inte råder något tvivel alls om att mannen var ensam förare och att mannen gjort sig skyldig till grovt rattfylleri.

Mannen döms till fängelse

Mannen döms nu till tre månaders fängelse för tre fall av grovt rattfylleri och ett fall av rattfylleri. För att förhindra att han återfaller i brott ska båda de bilar som mannen har kört när han haffats av polisen ”förverkas”.

Fakta

14 400 alkoholpåverkade förare – varje dag

Varje dag kör i genomsnitt 14 400 personer alkoholpåverkade på de svenska vägarna.

Årligen upptäcker polisen cirka 12 000–13 000 rattfyllerister.

Ungefär nio procent av bilförarna kör med alkohol i kroppen någon gång under ett år.

Ungefär var femte av de förare som dödas i trafikolyckor är alkoholpåverkad.

Nästan hälften av de förare som dör i singelolyckor är påverkade av alkohol.

Källa: Trafikverket
Visa merVisa mindre