Hågelbyleden förbi Alby är en av de mest olycksdrabbade i Botkyrka och Salem. Här var lastbilschauffören Bert Kjellberg ytterst nära att krocka med en personbil som körde mot rött. ”Det är ofta rödljuskörningar här”, säger han. Statistiken bygger på polisens inrapporterade olyckor 2011–2013. E4 är borträknad. Foto: Sofia Ekström

”Bilen bara gled ut i korsningen”

Korsningar och vältrafikerade vägar är värst. Lokaltidningen Mitt i kan nu avslöja vilka som är Botkyrkas fem mest olycksdrabbade vägsträckor. – Det hade kunnat gå riktigt åt helvete, säger Bert Kjellberg som var med om en olycka på en av dem.

  • Publicerad 18:11, 6 jul 2014

I mars i år körde Bert Kjellberg sin lastbil från Tumba mot Hallunda. I korsningen med Albyägen tittade han sig för en extra gång trots att han hade grönt – och det var tur.

– Jag såg något silverfärgat i högerrutan och ställde mig på bromsen.

Långsamt kom en bil utglidande i korsningen. Kvinnan som körde var upptagen med sin mobiltelefon och missade rödljuset.

Bert hann stanna men i filen bredvid kom en lastbil från en budfirma.

– Han kom i full fart och träffade personbilen så att den snurrade runt och träffade min lastbil, berättar Bert.

Kvinnan klarade sig någorlunda oskadd men hennes bil blev förstörd och hon fick böter för vårdslöshet i trafik. Berts lastbil fick bara en skråma.

– Men det hade kunnat gå riktigt åt helvete.

Sträckan mellan Kvarnhags­vägen och Hallundarondellen är en av de allra mest olycksdrabbade, visar Lokaltidningen Mitt i:s kartläggning av de senaste tre årens trafikolyckor. En annan sträcka med många svåra olyckor är Huddingevägen mellan Tumba centrum och Hamringe.

– Det är sträckor där det går mycket trafik och då ökar sannolikheten för att en olycka ska inträffa, säger Anna-Sofia Welander på Trafikverket.

De senaste tre åren har drygt 400 trafikolyckor inträffat i Botkyrka och Salem. 66 av dem var svåra och två hade dödlig utgång.

Antalet olyckor minskar något varje år.

Bara för några veckor sedan dog en mc-förare på den värsta problemsträckan: Slingerbulten, 257:an mellan Rosenhill och Tungelsta. Statistiken bekräftar att här sker väldigt många olyckor.

– Det är framför allt farten som orsakar olyckorna, säger Ann-Christin Gunnarsson, närpolischef i Botkyrka.

I Salem är, förutom E4 där många olyckor inträffar vid på- och avfarterna, den mest olycksdrabbade vägsträckan gamla Södertäljevägen mellan Hallinge gårds väg och Södertäljegränsen.

Bland de kommunala vägarna är Hallundavägen särskilt olycksdrabbad. Den breda och raka vägen lockar till höga hastigheter, säger Ebrahim K Zadeh, trafikplanerare på Botkyrka kommun.

– Olyckorna har minskat här, men vägen är överdimensionerad. Det finns tankar om att man på sikt borde halvera bredden.

Fakta

Här är de farligaste vägsträckorna

Hågelbyleden från korsningen Kvarnhagsvägen till Hallunda­rondellen: 12 lindriga och 3 svåra olyckor.

Hallundavägen: 11 lindriga, 3 svåra och 1 dödsolycka.

Slingerbulten/väg 257: 21 lindriga och 4 svåra olyckor.

Huddingevägen från Hamringe till Tumba centrum: 11 lindriga och 5 svåra olyckor.

Gamla Södertäljevägen/väg 584 mellan Hallinge gårds väg och Södertäljegränsen: 5 lindriga och 4 svåra olyckor.

Visa merVisa mindre