Gunnel Andersson och Eva Söderberg njuter av vårsolen på Thelins uteservering. Foto: Mikael Andersson

Bildspecial: Våren har kommit till Sumpan

Ena dagen sol, andra snö och rusk. Sundbybergarna må ha pendlat mellan hopp och förtvivlan en tid, men nu är väl ändå ljusare tider här på riktigt? Bland kroggäster och parkflanörer har vårkänslorna i alla fall börjat vakna till liv.

  • Publicerad 23:11, 22 apr 2022

Gunnel Andersson och Eva Söderberg. Foto: Foto: Mikael Andersson

Utanför Thelins på Landsvägen sitter Eva Söderberg och väntar. Inte på solen, ty den är redan här.

– Det har jag längtat efter. Man vill ha sol, värme och vår. Lite socialt liv efter allt tråkigt som händer, säger Eva.

Väninnan Gunnel Andersson gör entré och kramkalas tar vid. Sundbybergsfika i all ära, men Gunnel har en annan favoritplats i solen.

– Jag längtar till körsbärsblommorna i Kungsträdgården. Då ska jag sitta där med något gott i glaset och bara njuta.

Kenneth ”Nutte” Larsson, Sören Andersson Fondelius och Michaela Fondelius. Foto: Mikael Andersson

Allt är inte lika livat som på Thelins. Utanför flera krogar i centrala Sumpan gapar stolarna tomma, trots att uteserveringssäsongen tekniskt sett är inledd. Vi går in på Isan thai och frågar folk varför de gömmer sig inomhus.

För tidigt och lite kallt, tycker Sören Andersson Fondelius och dottern Michaela. Men de får mothugg.

– Hellre sitta ute än sitta inne, säger Kenneth ”Nutte” Larsson som började för flera veckor sedan.

Tyvärr, tillägger han, är inte många andra med på noterna. Men helt ensam behöver han inte känna sig: Innan vi går har hela tre personer vågat sig ut.

Ehsanullah Zahir med döttrarna Sara och Asra. Foto: Alexander Kuronen

Ett äggkast från Hallonbergen centrum träffar vi Ehsanullah Zahir som har hämtat Asra och Sara på förskolan. Nästa steg: hitta en lekplats i vårsolen.

– När det blir varmare blir dagarna längre och det är lättare att träffa folk, säger Ehsanullah.

Han konstaterar att solen lyser mer sällan här än i familjens gamla hemland. De lämnade Afghanistans talibanvälde och kom till Sverige för blott ett par månader sedan.

– Allting är nytt, men vi lär oss steg för steg. Språket är utmanande, det är bra för oss att man också talar engelska i Sverige, säger Ehsanullah.

Pappa får äran att hålla upp dottern Asras granna äggteckning för Mitt i:s kamera innan vi går.

Basker och Linnea Broman. Foto: Alexander Kuronen

För väverskan och sömmerskan Linnea Broman har vintern varit extra lång i år. I alla fall har det känts så. Inte undra på att hon känner sig gladare än vanligt på promenaden längs Lötsjön.

– Det blir varmare, ljusare och soligare, konstaterar Linnea.

Hennes huvudbonad i all ära, men vi gläds kanske mest åt det hon har i kopplet. Tolvåringen där heter också Basker och är resultatet av en mops och en fransk bulldoggs bravader.

Även Basker är nöjd så här års.

– Det var jättejobbigt för honom när det snöade, han ville inte gå ut. Och när sommaren kommer blir det för varmt, då kan han inte heller gå långt.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Sundbybergarnas tips på hur du räddar äktenskapet

Nyheter ✓"Ge varandra tid" ✓"Visa förståelse" ✓"Lyssna" I Sundbyberg tar äktenskapen slut snabbare än på andra håll i länet. Så hur undviker man skilsmässa? Mitt i tog sig ut bland folket och bad om de bästa relationstipsen.onsdag 25/5 11:12

Så undviker du skilsmässan: "Viktigt att prata"

Nyheter Relationsexpert ger råd Risken för skilsmässa är som störst cirka fyra år in i äktenskapet. Genom att prata med varandra går det att förebygga krisen, enligt relationsexpertisen.tisdag 24/5 9:46

Laga cykeln och spela padel – nu öppnar Planen

Nyheter Ska skapa liv i kontorsområdet Mecka med hojen, spela padel och lär dig om återvinning. Nyöppnade aktivitetsparken Planen vill locka folk till Solna business park.tisdag 24/5 8:15