Foto: Sacharias Källdén/Pekka Pääkkö

BILDSPECIAL: Så var 2021 i Botkyrka och Salem

Mitt i:s fotograf Sacharias Källdén möter många Botkyrka- och Salembor varje år – från livets alla hörn. Här har han valt ut bilderna som sammanfattar året.

  • Publicerad 07:00, 15 jan 2022

Foto: Sacharias Källdén

Festivalveteran

Moa Hesslegård och Carolina Karlsson bjuder lokaltidningen på en show från scenen inne på Hallundas dagliga verksamhet. Låtvalet var självklart: Arvingarnas Semester. Duon är stjärnorna som ska representera Botkyrka i Funkisfestivalen 2022. Nu väntar semifinal på Nalen i april.

– Det känns roligt och jag är taggad. Inte så nervöst, men det är för att jag tycker det är kul att stå på scen, säger Moa Hesslegård som deltar för sjunde året i rad.

Foto: Sacharias Källdén

Pandemistudenterna

Vanessa Timothy från Botkyrka och Liam Andersson från Salem pluggade större delen av sin gymnasietid på distans. Mitt i följde dem under den sista våren då de kämpade med slutbetygen och distansstudierna.

– Det känns som att hela dagen blir en skoldag, från åtta på morgonen till tolv på natten. Hemma blir skolan, sade Liam när vi träffade dem första gången.

Men i mitten av juni sprang de ut med stora leenden och vita mössor på sina hjässor.

Foto: Sacharias Källdén

Kattfantasten Sally

Ett färgglatt hav av stickade katter omger den glada 89-åriga Sally Andersson på hennes balkong i Tullinge. Allt började med att ett barnbarnsbarn ville ha en katt mitt under den tråkiga isolerande pandemin.

– Och sedan bara fortsatte jag, för att ha någonting att göra. Nu har jag gjort över 200 stycken. De flesta har jag gett bort. Jag kan inte låta bli, så fort jag har ett nystan så måste jag sticka. Jag blir lycklig när jag ser dem, jag är ju uppväxt bonntjej. Vi hade alltid en fyra fem stycken på gården i Roslagen.

Foto: Sacharias Källdén

Brandröken som spred sig

Få saker har varit så omtalade i år som sopbergen i Kagghamra och Kassmyra. Företaget Think Pink, och markägarens, hantering av de gigantiska sophögarna har skapat ilska åt alla håll. Frågan många ställde sig när röken spreds ända in till innerstan är hur avfallet kunnat få vara kvar på den miljö-känsliga platsen så länge och i så pass stora mängder. Att frakta bort sop-orna beräknas kosta 200 miljoner kronor. Naturvårdsverket kommer bidra med 42 miljoner av dessa.

Foto: Sacharias Källdén

En stor saknad

Under pandemin har många upplevt en annan vardag. Men för Ida Vainionpää förändrades allt. Trots att hennes mamma Riitta isolerat sig i sin lägenhet i Fittja hände det ofattbara. Hon blev smittad och lämnade efter sig sin dotter Ida, som nu mist båda sina föräldrar. Vi tackar henne för att hon tog med oss till minneslunden där hon berättade om sin kreativa mamma med värme.

– Jag och min mamma var verkligen bästa vänner. Jag förlorade inte bara min familj, utan också min bästa vän.