Anders Kappel visar sitt verk Itinerary under Odenplans t-baneplattform, det så kallade mellanplanet, innan man kommer ner i Citybanan. Foto: Sanna Källdén

BILDSPECIAL: Konsten på Odenplans nya station är på plats

30 000 resenärer om dagen väntas byta mellan tunnelbana och pendeltåg när Citybanan tas i bruk. – Det blir gott om besökare på en utställning som lär pågå i 100 år, säger Anders Kappel, en av konstnärerna som smyckat nya pendeltågsstationen Odenplan.

  • Publicerad 14:19, 16 maj 2016

Med drygt ett år kvar till invigningen av Citybanan pågår febrilt arbete under plattformen på Odenplans tunnelbanestation. Men det är inte bara test av tekniska system, plattformsavskiljande väggar och ventilation.

Den nya stationens konstverk börjar också komma på plats. På väggarna till tre rulltrappor som man kommer att kunna åka för att ta sig mellan tunnelbanestationen och Citybanan finns Anders Kappels verk "Itinerary", 38 kolteckningar som har fotograferats av och överförts till glas.

Brukade sitta på Stadsbibblan

– Jag har inspirerats av vetenskapliga böcker och tidskrifter. Jag bodde på Roslagsgatan när jag gick på Konsthögskolan och brukade sitta på Stadsbiblioteket och bläddra. Teckningarna föreställer olika föremål som jag tycker är intressanta av olika anledningar, ett skovelhjul till exempel, säger Anders Kappel som berättar att han är inspirerad av Siri Derkerts utsmyckning av Östermalmstorgs tunnelbanestation.

– Det kan också handla om väldigt vardagliga saker, en cykeltrampa, och poesin i det. Jag tänker att folk kommer att fundera över vissa teckningar och undra vad de föreställer, vissa är gåtor.

"Min sons puls"

David Svenssons verk "Life Line" som består av över 400 meter neonliknande vit LED börjar också komma på plats i taket till rulltrapporna mellan plattformen och nya uppgången Vanadis.

David Svenssons verk "Life line" i taket till nya uppgången Vanadis. Foto: Sanna Källdén

– Verket tar sin utgångspunkt i min son Isaks födsel. Det är hans puls som gestaltar sig i 32 lysande pulslinjer, har David Svensson sagt till Vi i Vasastan tidigare.

På Station Odenplan kommer man också att kunna se Mari Rantanens underjordiska trädgård, "Odens trädgård", Jessica Faiss videoverk "Voyage", Sunniva McAlindens verk i glasmosaik, "Länk", samt Thomas Bernstrands "Rörlig rymd". Det senare pryder den nya stationens plattform,

LÄS ÄVEN

Så här ska nya Station Odenplan prydas

Foto: Sanna Källdén

Ur Anders Kappels verk Itinerary.

Ur Anders Kappels verk Itinerary.

Ur Anders Kappels verk Itinerary.