Nio sekunder tog det för projektledaren Staffan Lorentz spottloska att nå marken från toppen av Gasklocka 4. Foto: Sacharias Källdén

BILDSPECIAL: Följ med in på ett unikt besök i enorma gasklocka...

Av de fem gasklockorna i Hjorthagen ska en jämnas med marken innan årskkiftet. Östermalmsnytt fick följa med upp 90 meter över marken på en svindlade taktur.

  • Publicerad 10:10, 26 aug 2017

Hissen upp tar en minut och femtio sekunder. Det saknas ljus. Väl uppe på taket till gasklocka 4, 90 meter över marken, är utsikten slående. Globen, Hammarbybacken, Norra Djurgårdsstadens framväxt.

Inuti klockan får man gå försiktigt, ställningen är rostig. När Norra Djurgårdsstadens projektchef Staffan Lorentz provspottar når loskan marken först efter nio sekunder.

Gasklocka 4 byggdes 1932 och användes fram till 2010 för att tillverka gas.

Nu sänks höjden på skyskrapan i Hjorthagen igen

Nästa vecka börjar de förberedande arbetena för att riva bygget nedifrån. Den sista december ska allt vara klart.

– Det är för att undvika att folk jobbar på hög höjd och för att folk bor väldigt nära. Byggnaden sänks helt enkelt nedifrån. Man sätter upp 20 pelare med domkrafter runt om som stadgar och sedan skär man av ungefär 1,5 meter per dygn, säger Bo Persson, projektledare på exploateringskontoret.

När 15 meter återstår rivs byggnaden på på det "vanliga sättet" – uppifrån. I en av de andra gasklockorna sitter en webbkamera som kommer att filma rivningen av gasklockan och bygget som sedan tar vid: ett lika högt hus med cirka 320 bostäder. Det är byggherren Oscar Properties som ska bygga en 90 meter hög, cylinderformad byggnad.

Stopp för Hjorthagsskrapan efter domstolsbeslut

Gasklocka 4 byggdes 1932 och användes fram till 2010 för att tillverka gas. Det är en så kallad torr gasklocka. Foto: Sacharias Källdén

Utsikten som de boende högst upp i Oscar Properties nya byggnad får går inte att klaga på. Foto: Sacharias Källdén

– Men först måste vi sanera marken. Industriproduktionen i området har lämnat rester av metaller, PAH:er och andra kolväten. Byggnadens tätning innehöll olja som delvis har runnit ner i marken. Hur lång tid det kommer att ta vet vi inte förrän klockan är borta och vi kan provgräva, säger Staffan Lorentz, projektchef för Norra Djurgårdsstaden.

Gasklockan i Hjorthagen vann publikens pris i pepparkakstävling

Enligt nuvarande tidsplan ska dock byggnaden börja byggas 2018 och stå klar för inflyttning 2021.

Inuti gasklockan. Foto: Sacharias Källdén

Turerna kring Gasklocka 4

Från början skulle den planerade skyskrapan i Hjorthagen, som ska ersätta en av gasklockorna, bli 150 meter hög. När Stockholms stad först antog detaljplanen om att Gasklocka 4 från 1930-talet skulle rivas och ersättas med skyskrapan överklagade föreningar och Fortum beslutet. Föreningarna menade att riksintresset och nationalstadsparken skulle skadas av bygget och Fortum sa att huset skulle kunna träffas av en rökgasplym från Värtaverket. Mark- och miljödomstolen upphävde därför planen.

Staden överklagade domen till Mark- och miljööverdomstolen, som nu alltså fastslår att skyskrapan kan byggas. Domstolen menar att varken nationalstadsparken eller riksintresset för kulturmiljövården påverkas nämnvärt. Däremot skulle Värtaverkets verksamhet begränsas av skyskrapans höjd och det är därför man sänkt höjden till 90 meter.

Visa merVisa mindre

Utsikt mot Lidingö. Foto: Sacharias Källdén

Vad händer med de andra gasklockorna?

Gasverket ska stå klart 2022. Under 2018 kommer Klätterverket att flytta in i en av de gamla tegelbyggnaderna, det blir den första hyresgästen. Skola, förskola, spårvägsmuseum och idrottshall står klara under 2019/2020.

Den första Gasklockan, Gasklocka 1, var färdigbyggd 1893 och stängdes ned på 1960-talet. I den planeras ett hotell.

Gasklocka 2 togs i bruk år 1900 och är den större av de två. I den planeras för en större scen. Togs ur bruk 1992.

Gasklocka 3 ligger jämte Gasklocka 4, en transparent fackverkskonstruktion, ska bli en öppen skulpturpark. Byggherre Oscar Properties. Nedlagd 2010.

Gasklocka 4, ska rivas och ett 90 meter högt hus ska byggas av Oscar Properties. Gasklockan var i bruk mellan 1932 och 2010.   

I Gasklocka 5, en sfärisk konstruktion, planeras kontor i fem våningar. Det är den senast byggda Gasklockan som togs i bruk 1972. Den stängdes 2013.

Visa merVisa mindre

Norra Djurgårdsstaden växer fram. Foto: Sacharias Källdén

Gasklocka 4

Är en så kallad torr glasklocka. Gasen framställdes från början av kol som fraktades till Kolkajen. Sedan följde en utvinningsprocess i Gasverkets olika byggnader. När gasen var utvunnen togs den in i gasklockan som fungerade som en behållare.

Sedan 1971 framställdes gasen av lättbensin i ett spaltgasverk.

Norra Djurgårdsstaden ska stå helt färdig 2030. Foto: Sacharias Källdén