Insidan av gasklocka 2. Den här har vi inte visat för allmänheten, berättar Sven. Foto: Daniel Díaz

Bildspecial: Följ med in i gasverket

Har du också alltid undrat hur det ser ut inuti gasverket i Hjorthagen? Nu har du chansen att hänga med in.

  • Publicerad 17:54, 9 okt 2018

Under helgen 6-7 oktober hölls den internationella festivalen Open House för tredje gången i Stockholm. Gratis guidade visningar av stadens byggnader och platser som är annars stängda för allmänheten öppnade sina dörrar för den nyfikne. Bland de 40 sevärdheter som gick att besöka, fanns det gamla gasverket mellan Hjorthagen och Norra Djurgårdsstaden.

I över 100 år levererade Värtagasverket gas till stadens stadsnät. Men den 18 januari, 2011 stängdes det för gott. Mitt i Östermalm fick en rundtur i de två gasklockorna.

”Skulle bli så vacker som möjligt”

Medan klocka 1 planeras bli ett hotell (något som ännu ej är fastställt) så är det tänkt att klocka 2 ska förvandlas till en kulturscen.

Sven Leijonhufvud, projektansvarig från exploateringskontoret.

– Tegelgasklocka 1 är från 1893. Arkitekten Ferdinand Boberg fick i uppdrag att gestalta hela gasverket. Man har lagt rätt mycket energi till att bygga gasklockan så vacker som möjligt, förklarar Sven Leijonhufvud från Stockholms stads exploateringskontor.

Inuti tegelhuset fanns ytterligare en konstruktion: en stor plåtklocka där själva gasen förvarades. Plåtbehållaren lyftes upp till taket i samband med att den fylldes med gasen som färdades från ett tjockt rör av järn.

Hur har saneringsarbetet gått till?

>– Vi har tagit bort själva plåtskalet. Det fanns mycket olja och oljerester kvar längs väggarna som sanerats bort. Man har även gått ner i vallgraven och rengjort. Det finns lite saneringsarbete kvar men sen är det färdigt.

Gamla ritningar som Sven hittat och som visar hur klockorna fungerar.

Ny kulturscen för stadsdelen

Planerna för kulturscenen är spektakulära, berättar Sven Leijonhufvud.

– Det kommer att finnas ett kök för kulturscenen och ovanför köket kommer ett parkettgolv och ytterligare tre våningar. Där är det tänkt att man ska bygga ett hus i själva tegelhuset. Och ovanpå ska det byggas ett event-plan där ungefär 1000 sittande ska kunna äta mat.

De planer som har lagts fram för båda gasklockorna har ännu inte spikats helt.

– Vi hoppas på att det blir av, men det kommer att ta några månader – kanske ett år innan man får ett genomförandebeslut. Och om vi får ett beslut så skulle man kunna tänka sig att en produktion kan startas 2020 för att sedan blir klar 2024, säger Sven Leijonhufvud.

Klättervägg i Mätarehuset

Den byggnad som fått klartecken att renoveras är ”mätarehuset”. Idag har Klätterverket Stockholm tagit den i anspråk till att bygga stadens högsta klättervägg.

Här är det tänkt att receptionen till Klätterverket ska finnas och kvar blir oljepumpen som inredning.

– För det mesta kommer det att se ut som den gör. Vi bevarar mycket gamla detaljer som ska användas som inredning, förklarar Trevor Cooper Williams, projektansvarig.

När kommer ni att öppna? 

– Det kommer att öppna nästa år, kan inte säga något närmare än det, säger han.

Trevor Cooper Williams, projektansvarig och byggherre för Klätterverket Stockholm. Bakom syns den höga klätterväggen.