Foto: Sacharias Källdén

BILDREPORTAGE: Påsklovskul bland får och getter

Sista dagen på påsklovslägret fick de små deltagarna plocka ut sina fårkörkort. Samtidigt kom flera påsklovslediga familjer för att klappa gårdens djur.

  • Publicerad 07:15, 23 apr 2022

Foto: Sacharias Källdén

Certifierade fårförare

Under påsklovet har Ersboda 4H-gård arrangerat djurläger, där barn i åldrarna 6–10 år har fått ta hand om djuren. Utöver det har barnen fått pyssla, busa och skaffa sig många nya vänner.

I dag var sista dagen, och de sju barnen avslutade med att ta sitt "fårkörkort". Hur? En promenad ut i skogen med gårdens får. Viktigast? Att hålla ett fast grepp om repet, men inte vira det runt handen.

Foto: Sacharias Källdén

En sann djurvän

1,5-åriga Vanja är nu mer stammis på gården, tillsammans med mamma My Sköld och pappa Simon Svensson. Till vardags bor de i Barrtorp.

– Det är jätteskönt att kunna gå hit! Vi är här så ofta vi kan, minst en gång i veckan. Vanja tycker jättemycket om djuren, det är fint att hon får lära sig att vara med djur tidigt, säger mamma My.

Själv var hon länge ingen djurfantast, men har börjat ge med sig allt eftersom besöken på Ersboda blivit mer frekventa.

Foto: Sacharias Källdén

Världens bästa jobb!

Förutom gårdens sex får, tre lamm, tre getter, två killingar, sex kaniner och sju höns måste Andrea Swahn också ta hand om lägerbarnen. Mycket att stå i men bästa jobbet, menar hon, och ångrar inte en dag sedan hon började i augusti förra året.

– Det är jättekul, verkligen! Man får jobba med barn och djur, och det är den bästa kombinationen.

Det är också något meditativt med att jobba nära djur. Och här fyller 4H-gården en viktig funktion, menar Andrea.

– Att jobba med djur gör gott. De dömer aldrig, och ens axlar lättar när man är med dem.

Foto: Sacharias Källdén

Namntävling

Gårdens senaste tillskott är två killingar – en bock (mörk) och en get (ljus).

Men de har inga namn. I stället är det upp till oss alla att hjälpa Ersboda 4H-gårds personal att hitta lämpliga namn till nykomlingarna. Enda kravet är att namnen ska börja på C.

Släng iväg en kommentar på 4H-gårdens Instragramsida @ersboda4h med ditt förslag, så väljer gårdens personal ut de bästa namnet åt bocken och geten.

Deras mamma heter Snöflingan. Kanske kan det ge lite idéer.

Puss! Lilla Minou får en äkta fårpuss i besöket på 4H gården (familj till vänster: My Sköld, Simon Svensson och Vanja, 1,5 år som bor i Barrtorp) Minou med mamma Elin Barnholdt. – Det är jätteskönt att kunna gå hit! Vi är här så ofta vi kan, minst en gång i veckan. Vanja tycker jättemycket om djuren, det är fint att hon får lära sig att vara med djur tidigt, säger mamma My. Foto: Sacharias Källdén