Fönster och dörrar blåstes ut av tryckvågen, och tegelpannorna studsade av taket. Foto: Christian Lärk

Bildextra: Se förstörelsen efter explosionen vid hembygdsgården

Urblåsta fönsterrutor, en deformerad vägg och tegelpannor som rasade av taket – sprängladdningen som detonerade vid hembygdsgården i Vaxholm i natt gick hårt åt den gamla kulturbyggnaden. Se bilderna som Mitt i:s fotograf tog på morgonen efter explosionen.

  • Publicerad 16:05, 17 okt 2019

Vid 01-tiden i natt detonerade en kraftig explosion vid hembygdsgården i Vaxholm. Ingen person har rapporterats skadad, men den gamla byggnaden fick sig en rejäl törn.

– En av väggarna på sjösidan var deformerad, den hade tryckts ut och lämnat en stor glipa vid knuten. Fönster och dörrar har blåst ut, och tegelpannorna studsat av taket, berättar Christian Lärk, Mitt i:s fotograf på plats.

Skadorna var störst på husets sjösida. Foto: Christian Lärk


Under torsdagsmorgonen var huset avspärrat i väntan på, och under, polisens tekniska undersökning. Smällen hördes lång väg och många förbipasserande stannade till på torsdagsmorgonen.

– Folk är chockade över att något sånt här kan hända i ”lilla Vaxholm”. Så här sa en äldre dam: ”Vi pratade om hur lugnt det är här, men det kan man inte säga längre”, berättar Fredrik Sjöquist, Mitt i:s reporter på plats.

Polisinsatsen efter nattens explosion fortsatte långt in på dagen. Foto: Christian Lärk


Hembygdsgården ägs av kommunen och drivs av Vaxholms hembygdsförening där Agneta Eklöf är anställd som vaktmästare. Precis som många andra Vaxholmsbor har hon starka känslor för byggnaden.

– Alla älskar hembygdsgården. Det är ett underbart ställe. Vi är chockade och omtumlade idag.

Hembygdsgårdens veranda renoverades så sent som 2018. Foto: Christian Lärk


Sommartid är hembygdsgårdens kafé ett uppskattat besöksmål – både bland ortsbor och turister. För Kerstin Engnér var det extra känslosamt att se förstörelsen i morse.

–Det är min dotter som brukar driva kafét. Det är förfärligt tycker jag. Obehagligt, säger hon.

Den kraftiga explosionen hördes på långt håll, vittnar flera Vaxholmsbor om. Foto: Christian Lärk


Fönster och dörrar har blåst ut och tegelpannorna studsat av taket

”Det ligger glas överallt och en dörr ute på gräsmattan. Det ser förskräckligt ut”, berättar vaktmästaren Agneta Eklöf. Foto: Christian Lärk


Anmärkningsvärt är att explosionen vid hembygdsgården i Vaxholm inte var det enda fallet i länet i natt. Inom loppet av två timmar detonerade sprängladdningar även på Södermalm och i Södertälje – och polisen utesluter inte att det kan finnas ett samband.

Tre explosioner i Stockholmsområdet på mindre än två timmar

Under torsdagen genomförde polisen dörrknackning i området. Foto: Christian Lärk