Så här är visionen för nya huset år 2020. Foto: Läsarbild Nyréns arkitektkontor

Bildextra – se bakom byggplanket på nya Medishuset

Det bankas, bullras, borras och svetsas från tidig morgon till sen kväll på Medis. Följ med in bakom kulisserna till det nya Medborgarhuset.

  • Publicerad 07:17, 12 nov 2018

Det luktar av gipsdamm och bränd svetslåga nere i källaren på Medborgarhuset. Vi står i det som förut var Göta Källare, men av den forna nattklubben finns inte många spår. Bardisk och dansgolv har nu ersatts med lera och råa betongväggar.

Här bilas nu det sista av berget bort.

– Det var en av de största överraskningarna. Att det var mer berg än vi trodde att ta bort, säger Karin Westling, projektledare för ombyggnaden av Medborgarhuset.

Känner du igen den forna nattklubben Göta källare? Foto: Daniel Díaz

Vi fortsätter genom trånga provisoriska gångar till Debasers gamla konsertlokal. Ljus strömmar in från de stora valven. Lokalen ska bevaras i sin helhet, men inga rockstjärnor kommer troligen spela här.

– Här ska det nya biblioteket ligga sedan, säger Karin Westling.

Debasers gamla scen. Här ska det bli barnbibliotek år 2020. Foto: Daniel Díaz.

Biblioteket flyttas från västra sidan av huset till den östra. Och får betydligt större och ljusare lokaler.

Visionsbild för nya biblioteket. Illustration: Nyréns arkitektkontor

Vägg i vägg ligger det Forsgrénska badet, vars simbassäng nyligen gjutis på plats. Den nya badhuset kommer ha stora likheter med det förra.

– Den största skillnaden är att det tillgänglighetsanpassas. Mycket av renoveringen i hela huset är en fråga om det, som att entrén från torget ska ske från markplan istället för att man ska behöva gå en trappa upp.

Riktigt ännu kan man inte hoppa i plurret i det Forsgrénska badet, här har den nya bassängen nyligen gjutits i betong. Foto: Daniel Díaz

Så här ska den nya bassängen bli. Illustration: Nyréns arkitektkontor

Några positiva överraskningar som kommit fram i renoveringen är ett vackert trappräcke som man trodde var förlorat, men som dök upp bakom en vägg. En annan lycka var när man fann en tidskapsel från 1938, som hittades under ett podium i källaren, något som Mitt i tidigare skrivit om. En ny tidskapsel ska även grävas ner när nya huset är klart.

I tidskapseln låg tidningsurklipp, mynt och en bild på en okänd kvinna som ännu inte är identifierad. Foto: SVT

Problem med dåligt skick

Ett av de största problemen med renoveringen är att originalritningarna från 1930-talet inte stämde överens med verkligheten. Dessutom var huset var i mycket sämre skick än vad fastighetskontoret trodde.

Problemen var så stora att man förra sommaren pausade hela bygget, då man såg att de budgeterade 670 miljonerna inte räckte till.

Där gamla biblioteket tidigare låg ska sedan en ny restaurang flytta in. Vilken krögaren blir är ännu inte klart. Foto: Daniel Díaz

Tjänstemännen dammsög huset på möjligheter där man kan spara in pengar. Man har till exempel minskat ytan på ett kopparbelagt tak och kommer i vissa fall använda billigare byggmaterial, som att murade väggar ersätts med gipsväggar.

Politikerna lovade under hösten 2017 att skjuta till mera pengar. Det nya Medborgarhuset beräknas nu kosta runt en miljard kronor.

Tidsplanen har också ändrats. Nu beräknas det bli klart sommaren 2020, inte 2019 som tidigare sagts.

– Invigningen kommer sedan ske till hösten 2020, säger Karin Westling.

På taket ska det byggas enorma fläktrum. Ventilationen i huset var förut inte bra. Foto: Daniel Díaz

Mellan huskropparna ska det glasas in, så att det blir fler ytor i nya huset. Foto: Daniel Díaz

Fakta

Huset ska öppnas upp – bokstavligen

Medborgarhuset byggdes 1939. Efter renoveringen ska huset bli mer tillgängligt genom en ny gemensam entré från Medborgarplatsen och nya entréer från Götgatan och tunnelbaneplan.

Det ska också bli möjligt att röra sig inom byggnaden mellan de olika verksamheterna, genom inre promenadstråk och fler allmänna ytor.

Huset kommer när det är klart bland annat innehålla bad, gym, idrottshall, biblioteket, kulturskolans teaterverksamhet  kontor, studieförbund och restauranger.

Medborgarhuset är blåklassat enligt Stadsmuseet, vilket är den högsta klassificeringen av kulturhistoriskt värden.

Renoveringen ska vara klar sommaren 2020. Notan: 1 miljard kronor.

Källa: Stockholms stad
Visa merVisa mindre