Nu fylls det nya huset U25 i Larsberg. Skåpbilar där nyinflyttade får inflyttningshjälp syns varje dag i porten. Foto: Anna Wilson/Mostphotos

Bildextra: Kika in i nya ungdomshuset i Larsberg

Nu flyttas det in för fullt i nya ungdomshuset U25 i Larsberg. Mitt i har kikat runt i huset som både innehåller ett mikrobryggeri och kollektivboende.

  • Publicerad 15:23, 8 okt 2019

Inflyttning pågår

Nu pågår inflyttning i U25 i Larsberg. Huset är till för hyresgäster mellan 18 och 25 år. Man får bo kvar i fyra år. Bostäderna förmedlas via bostadsförmedlingen, 70 procent av dem är öronmärkta förLidingöbor, 30 procent går ungdomar från andra håll. Anna Bellander, kommunikationschef på John Mattson hjälper till att sätta en namnskylt på en av dörrarna.

– Det ska bli en bra känsla här i huset, säger hon.

Kollektiv model 2020

Tre av de 74 lägenheterna i huset är uppdaterade kollektivlägenheter för 2020-talets behov. Här har ett företag som utvecklar delningsboende, eller ”coliving” matchat de som ska bo tillsammans i en lägenhet. En stor möbelkedja inreder.

…och så är det utsikten…

Spårvagnshallarna, Dalénum och Värtan. Från lägenheterna i det högt belägna Larsberg ser man över stora delar av ön. Hyrorna för de ettor och tvåor som finns i huset har en hyra på mellan 6500 och runt 10.000 kronor i månaden. Studenter kan godkännas som hyresgäster men huset är inte ett studentboende.

Tvättstugan i blickfånget

Här smyger man inte ner i källaren för att tvätta kläder. Precis ovanför huvudingången ligger tvättstugan, ett rum med stora fönster. En av de saker som ska genomsyra tankarna om trygghet i huset. Senare ska ett mikrobryggeri flytta in i källaren.

Hoppas att Larsberg ska bli livligare – och tryggare

Husets stora balkong ska inredas med hjälp av de nya hyresgästerna. Den ligger i söderläger, nära både gatan och grönskan i skogen.

– Vi tror att fler människor i olika åldrar och mer liv och rörelse kommer att skapa ett tryggare Larsberg, säger Anna Bellander.

Sittbänken framför fönstret blir inflyttningspresent åt alla

Byggherren John Mattson har byggt med hållbarhet i omtanke. Det handlar både om social hållbarhet som om materialval.

– Sittbänken har vi satt in i alla lägenheter för att man inte ska behöva ha så mycket möbler, säger Anna Bellander.