Ökning. Totalt skedde 18 bildelsstölder i Roslagskommunen förra veckan. Åtta av dessa i Täby. Foto: Sacharias Källdén

Bildelsstölderna ökar –åtta anmälningar i Täby

Helgen som var fick polisen in åtta anmälningar om bildelsstölder i Täby kommun. Polisen ser en ökning i hela Roslagen.

  • Publicerad 16:30, 31 aug 2021

Polisen misstänker att stöldligor som stjäl bildelar är i farten i Täby igen. Under den gångna helgen, den 27 till den 29 augusti, fick Täbypolisen in hela åtta anmälningar av bildelsstölder.

– Stölderna kommer och går. Nu i veckan har vi sett en ökning i Roslagskommunerna och främst Täby, säger Jonas Nilsson, kommunpolis i Täby.

Han menar att det främst är bilägare till märkena Toyota Prius, äldre årsmodeller mellan 2000 och 2010 samt modellen Lexus SUV, som har drabbats.

Brotten sker främst nattetid, berättar Jonas Nilsson.

– Stölderna inträffar när bilarna står på allmänna parkeringar i bostadsområden. I enstaka fall har vi sett att det skett på egna parkeringar vid villor.

Parkera på upplysta platser

Om man tittar på hela Södra Roslagen så inkom 18 anmälningar om bildelsstölder förra veckan, enligt rapporten från polisen.

– För att minska risken att bli av med bildelar ska se till så man parkerar på ett upplyst område, säger Jonas Nilsson.

Mitt i har tidigare skrivit om att bildelstjuvarna tar sig in i bilen utan att krossa bilrutan. Istället använder de sig av teknisk utrustning för att kapa bilnyckeln på distans.

Förra veckan grep och häktade polisen tre personer misstänkta för att ha stulit bildelar i Norrtälje. Men anmälningarna har inte minskat. Enligt Jonas Nilsson handlar det troligtvis om flera grupper som är aktiva i norra Stockholm.

– De var på väg in i våra områden. Tyvärr ser vi ingen minskning trots att vi griper flera. Vi samverkar nu med gränspolisen och andra myndigheter, säger han.