Bildäcken sönderskurna – för andra gången

Från Källängsvägen rapporteras en ny räd av skadegörelse mot bilar. – Om samma bilägare och område drabbas brukar det finnas en förklaring till det, säger Fredrik Wallén, kommunpolis. Han uppmanar alla som drabbas att polisanmäla.

  • Publicerad 12:43, 23 nov 2017

Flera polisanmälningar om skadegörelse på bilar som stått parkerade på Källängsvägen har inkommit till polisen under november månad.

I mitten av november fick flera bilar sina däck sönderskurna. Härom natten skedde det igen. Enligt uppgifter i sociala medier är det i vissa fall samma bilägare som drabbats.

Vi har särskild tillsyn i området

Polisen är medveten om problemen och håller därför extra koll i området genom att patrullera. De poliser som är ute på ön informeras om skadegörelseproblematiken på Källängsvägen.

– Vi har särskild tillsyn i området och kan säkert skrämma iväg någon om vi är där samtidigt som personer som tänker ge sig på någonting sådant här. Samtidigt är den här typen av skadegörelse ett ögonblick verk. Det är inte säkert att vi är där när det händer, säger Fredrik Wallén, kommunpolis.

Han tycker att det är bra att många har polisanmält och uppmanar alla som råkat ut att anmäla – även om det kanske inte behövs för att få ut försäkringspengar..

I sociala medier har olika motiv till skadegörelsen diskuterats. Fredrik Wallén säger att polisen i dagsläget int känner till varför skadegörelsen skett men konstaterar:

– Om samma bilägare och samma område drabbas flera gånger finns ofta förklaring till det.

Han konstaterar också att den här typen av brott är svåra att både förebygga och upptäcka.

– Alla kan ju inte garagera sina bilar, säger han.

Han vill ändå uppmana grannar att hålla ett vakande öga och larma polis om man ser någonting misstänkt.

Att skara sönder någons bildäck räknas som ”skadegörelse utan brand på motorfordon”. Straffrättsligt är det ett bötesbrott, i sällsynta fall kan det leda till fängelse högst ett år. Den som lagförs blir  också ersärttningsskyldig för det hen har haft sönder.