Bilbränderna i Väsby ökar – polisen: ”Allvarligt”

Antalet bilbränder i Upplands Väsby har ökat dramatiskt under de senaste två åren. Samtidigt är polisens uppklarningsprocent låg – vilket gör orsaken till den negativa trenden svår att förklara. – Det är ett väldigt svårutrett brott, säger Johan Smedberg på polisen.

  • Publicerad 16:26, 6 feb 2019

De senaste åren har utbrända bilar blivit ett allt mer förekommande inslag i Upplands Väsbys gatubild. 2018 anmäldes 52 bilbränder i kommunen, en ökning med 33 procent jämfört med föregående år då 39 bilbränder anmäldes, visar siffror som polisen tagit fram på uppdrag av Mitt i Upplands Väsby.

Brottskurvan blir än brantare när fjolårets siffror ställs mot statistiken för 2016. Från 30 anmälda bilbränder under 2016 till motsvarande en bilbrand i veckan under 2018 – en ökning med 73 procent.

– Det är klart att det är allvarligt. Frågan är bara vad man kan göra åt det. Vi har återkommande kontakt med kommunen och fastighetsägare, men det är ett väldigt svårutrett brott, säger Johan Smedberg, gruppchef och inspektör vid lokalpolisområde Sollentuna.

Flest bilbränder nattetid

Johan Smedberg har inga siffror för uppklarningsprocenten, men pekar på flera faktorer som gör bilbränderna svårutredda. Bland annat handlar det om att lejonparten av bilbränderna sker nattetid i Väsbys centrala delar, där kameraövervakning saknas. Elden i kombination med brandkårens släckningsarbete gör det även svårt att få fram sökbara spår.

– I normalfallet skickar vi inte ut tekniker, många gånger finns det helt enkelt inte spår att gå på. Det finns givetvis en drabbad bilägare bakom varje bilbrand, men det är fortfarande ett föremål, säger Johan Smedberg och fortsätter:

– Nu låter det som att vi har gett upp. Det har vi inte. Vi gör verkligen vårt bästa när vi har möjlighet att utreda ärendena, men jag skulle inte säga att lagföringsprocenten är hög.

Är det ett i princip riskfritt brott?

– Nej, det finns ju alltid en risk att bli upptäckt, antingen av polisen eller allmänheten. Och vi uppmanar givetvis allmänheten att ringa antingen 114 14 eller i akuta fall 112 om man ser att något mystiskt är i görningen.

Ungdomsgäng kan ligga bakom ökningen

Orsaken bakom de senaste årens dramatiska ökning av bilbränder är svårförklarad, mycket på grund av polisens låga uppklarningsprocent. Johan Smedberg kan bara komma med mer eller mindre kvalificerade gissningar.

– Jag har ingen statistisk grund att stå på, men en stor del av bränderna skulle jag tro anläggs av ungdomar som på något sätt söker spänning eller vill göra någonting som de själva tycker är häftigt.

I andra änden finns försäkringsbedrägerier och personliga konflikter.

– Det kan vara att man vill jävlas med den man är i konflikt med. I stället för att ge sig på personen så ger man sig på deras egendom. Den förklaringen finns också, säger Johan Smedberg.