Oroade. Karin, Jan och Ann vid platsen där två bilar brann. ”Jag tittade ut och funderade först om det var snörök jag såg, men sedan kom ljusflammor och smäll. Det är för jävligt” säger Karin.

Bilbränder oroar grannar: ”Ska vi vara rädda på nätterna?”

Efter nya bilbränder i Hässelby villastad sprider sig oron bland grannar. ”Det ger ingen bra känsla i magen alls” säger en kvinna som väcktes och såg när lågorna spred sig till hennes bil.

  • Publicerad 11:41, 3 dec 2021

Vad händer om det här fortsätter

Natten mot fredagen brann ytterligare två bilar i Hässelby villastad. Natten mot torsdagen brann fyra bilar på tre olika platser i samma område, och under två kvällar och nätter för snart två veckor sedan brann flera andra bilar liksom en byggbod.

Samtliga bränder fram till torsdagen har skett inom en radie på några hundra meter kring Lövstavägen och Riddersviksvägen i Hässelby villastad. Branden natten mot fredagen bryter mönstret något eftersom den inträffade en bit längre bort, på Blomsterkungsvägen inte så långt från Parkleken Gulsippan.

– Vi kommer att ha polisiära resurser i området för att gripa en eventuell gärningsman. Hur vi jobbar vill jag inte säga, men vi kommer ha förhöjd närvaro, säger Patrik Esterling operativ samordnare på Vällingbypolisen på fredagseftermiddagen.

Drabbad: "Vaknade av en explosion"

Efter bränderna talar grannar i området om det som skett nattetid.

– Vi vaknade av en explosion i natt och såg hur det brann i bilen bredvid min. Min bil började också brinna. Vi hade hoppats att brandkåren skulle hinna fram så att vår bil klarade sig men det gjorde de inte. Den andra bilen stod nära en garagelänga så jag var rädd att hela den skulle börja brinna, säger en kvinna som Mitt i möter på torsdagen.

Lövstavägen. Det är inte mer än cirka 800 meter mellan ytterpunkterna i det område kring Lövstavägen och Riddersvik där alla bränder utom fredagens skett. Foto: Anders Björklund

Skrot. Alla fyra bilar som brann natten mot torsdag måste skrotas. Här är en av bilarna på Oxelbärsgränd.

Stannade hemma

Hon ställde in en resa till Helsingborg på grund av nattens händelser. Bland annat för att vara hemma med familjen men också ordna med praktiska saker som försäkringsbolag och polis.

– Jag behöver landa. Vad betyder det här och man undrar om vi ska vara rädda på nätterna nu? Det här ger ingen bra känsla alls i magen. Men jag känner att polisen verkligen tar det här på allvar, säger hon.

Polisen har ännu inte gripit någon misstänkt för bränderna.

– Vi försöker att kartlägga det här. Vi tittar noggrant på om vi kan hitta spår som visar att det är samma person eller personer den här gången som också låg bakom de tidigare bränderna, säger Per Fahlström som är presstalesperson på Stockholmspolisen.

Samtal. Ann, Karin, Jan och Peter träffar på varandra på Enbärsgränd intill Lövstavägen. De delar tankar om bilbränderna med varandra och en oro för att bränderna ska bli än allvarligare. Foto: Anders Björklund

Samtalsämnet

Några av de som bor i området tror att det är samma person eller personer som ligger bakom, med tanke på att bränderna skett i samma område på kort tid.

– Vad händer om det här fortsätter, säger Jan som bor i området.

Jan vaknade inte. Det gjorde inte heller Ann och Peter som bor närmre en av bränderna förra helgen. En granne nära dem fick bilen brandhärjad.

– Känslan är inte kul. Vi har bott här i 35 år. Nu händer det här i vårt trygga område, säger Ann.

Polisen: "Utmanande gripa okänd gärningsman"

Polisen har hittills hållit förhör med bland andra drabbade bilägare och boende i området, men inga misstänkta.

– Vi jobbar med teknisk bevisning och det batteri med utredningsåtgärder vi kan vidta. Det är ett utmanande arbete att gripa en okänd gärningsman, säger Patrik Esterling, operativ samordnare på Vällingbypolisen.

Nya bilbränder i Hässelby villastad

Flera bilbränder i Hässelby i helgen