Daniella Waldfogel, näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare. Foto: Stephanie Wiegner/Roland Magnusson

"Bilberoendet är väldigt, väldigt stort i den här regionen"

Nya stationer i Danderydsberg, Täby Centrum och Arninge. Ja, det är Handelskammarens förslag. Men vad säger trafiklandstingsrådet? Är det realistiskt?

  • Publicerad 15:15, 13 okt 2017

Det var i början av veckan som Stockholms Handelskammare släppte sin idé för utbyggd tunnelbana och som innehåller 22 nya stationer och 13 nya bytespunkter. Tre av stationerna skulle komma till tack vare en förlängning från Mörby Centrum: Danderydsberg, Täby Centrum/Roslags Näsby samt Arninge.

Daniella Waldfogel, näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare, utvecklar bakgrunden till förslaget.

– Vi sätter oss inte emot en utbyggnad av Roslagsbanan, men den här regionen väntas växa med drygt 70 000 invånare till 2045. Det är ett helt nytt Täby åt Täby och då kommer en tunnelbana behövas, säger Daniella Waldfogel, näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare.

– Bilberoendet är väldigt, väldigt stort i den här regionen.

Vill landa Roslagsbanan först

Men är det ett realistiskt förslag? Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd:

– Vi har precis fått till stånd Sverigeförhandlingen, med en satsning på 30 miljarder med bland annat sju nya tunnelbanestationer och en förlängning av Roslagsbanan. Nu vill vi att regeringen fattar beslut om det här. Det gäller att först landa de överenskommelser vi har innan vi kan blicka vidare, säger han och fortsätter:

– Jag vill idag inte diskutera om vad som blir nästa steg innan Sverigeförhandlingen är beslutad av regeringen. Men jag vet att det finns både en vilja och faktiska planer på en förlängning av röda linjen norrut. Men där är vi inte riktigt ännu, säger Kristoffer Tamsons.