Bilägare vågar inte parkera i garaget

Ungdomarna ratar fritids­gården. I stället har de sedan årsskiftet ockuperat ett garage på Risingeplan. – Varför gör ingen något, frågar sig en granne i området.

  • Publicerad 19:12, 28 apr 2013

En garagedörr som gick sönder kring årsskiftet blev deras väg in.

Sedan dess har garaget fungerat som en sorts obemannad fritidsgård för unga i Tensta. Bland glassplitter, sönderslagna bilar och spretande elkablar tillbringar de sina kvällar.

– Jag hänger i garaget för att det är åldersgräns på fritidsgårdar och jag umgås med de som är äldre. Dessutom har Blå huset haft mycket stök, säger en 15-årig kille.

Ett 30-tal ungdomar, mest killar mellan 14 och 25 år, uppehåller sig i garaget. De flesta går i skolan, en del har hoppat av och andra är arbetslösa. Ungdomarna berättar att det finns många grupperingar.

– Vissa är bara här för att mecka med bilar, en del spelar fotboll när det är för kallt ute, andra gör mindre bra saker och är kriminella, säger en 16-årig kille.

De som betalar för att parkera i garaget är upprörda.

– Vi lever i skräck. Vi parkerar längs gatorna, annars förstörs bilarna. Var är föräldrarna och varför gör ingen något?, frågar sig en av dem.

Göran Wendel, vd för Tornet som är hyresvärd på Risingeplan, berättar att de lämnat över frågan till polisen.

– Garaget är ockuperat, vi kan inget annat göra än att erbjuda boende andra parkeringsalternativ.

Från årsskiftet fram till den 25 april har 38 fall av skadegörelse inträffat på Risingeplan. 16 bilar har brunnit. Enligt polisen är långt ifrån alla fall kopplade till de unga i garaget, utan kan även härledas till den pågående hyreskonflikten.

– Men garaget är inte en lämplig miljö för ungdomarna. Vi har en bra dialog med vissa, men det finns också vuxna där som sysslar med brott, säger närpolischef Erik Åkerlund.

Han berättar att de flera gånger eskorterat hem unga, under 15 år, som valt att gå dit i stället för fritidsgården.

Antal besök på ungdomsgårdarna i Spånga-Tensta har minskat drastiskt – från 45 000 till 30 800 mellan 2011 och 2012.

– Vi har märkt att vi tappat besökare i åldrarna just under 20 år, men vi har fått fler yngre och tjejer. Det är jättetråkigt att ungdomarna väljer att vara i ett garage i stället för Blå huset, säger Jonas Rydberg, socialchef på Stadsmissionen, som driver Blå huset.

Ungdomarna i Tensta berättar att de vill ha en lokal utan åldersgräns med personal från orten, och att det behövs fler fritidsgårdar.

Ann Katrin Åslund (FP), ordförande i stadsdelsnämnden, tycker inte att lösningen är en lokal.

– Stadsdelen har inte medel för att ge unga över 20 år fritidslokaler, men det är klart att garaget inte är en passande plats.

Oppositionen menar att det inte saknas resurser, utan politisk vilja.

– Om majoriteten inte tar sitt ansvar för de här unga kommer de att kosta samhället mer i framtiden. Uppsökarverksamhet måste bli bättre, säger Awad Hersi (MP).

Garaget är inte en lämplig miljö för ungdomarna.Erik Åkerlund närpolischef i södra Järva