Faksimil från Mitt i Huddinge 25 oktober 2016. Skärmdump: Mitt i

Bilägare får inte tillbaka racingbil – kan skrotas

En man vars bil har använts i olagliga streetrace får sin bil i 300 000-kronorsklassen förverkad – och troligtvis skrotad. Det beslutade Södertörns tingsrätt i dag.

  • Publicerad 15:01, 7 nov 2016

De olagliga streetracen har blivit något av en folksport i Stockholmsområdet, men det är också en katt- och råttalek mellan polisen och deltagarna, där polisens väg hindras så att racingbilarna ska hinna undan.

Det har därför varit svårt för polisen att få fast någon av förarna. I ett försök att få stopp på streetracen har åklagaren och polisen tillsammans drivit ett unikt fall i tingsrätten där man vill få en beslagtagen Mustang, värderad till cirka 300 000 kronor, förverkad baserat på att bilen använts vid allvarliga trafikbrott, men utan att ha någon person åtalad för brott.

I dag meddelade Södertörns tingsrätt i en dom att den går på åklagarens linje att bilen ska förverkas, det vill säga tillfalla staten och kommer troligtvis, enligt Johan Siverland vid polisen i Huddinge, att skrotas eftersom han har svårt att se att ett brottsverktyg säljs vidare.

– Det här är en stor hjälp för oss för att få stopp på streetracen, säger han.

Läs mer: Ny metod: Så ska polisen få stopp olagliga streetrace

Bilägaren själv hävdar att han har byggt om sin bil för lagliga tävlingar och att han själv inte kör illegala streetrace. Men enligt förundersökningen finns det omfattande bildbevis på att Mustangen använts vid åtminstone 17 illegala streetrace på allmän plats.

Enligt domen har tingsrätten inte kunnat knyta bilens ägare till något brott, men konstaterar att den som kört bilen har begått allvarliga trafikbrott. Rätten menar att det har bedrivits i organiserad form och därför finns en stor risk att bilen fortsatt används i brottslighet om den lämnas tillbaka till ägaren.

Tingsrätten anser inte att bilens höga värde ska ses som ett hinder mot ett förverkande eftersom bilen har köpts och byggts om i syfte att användas vid brottslig verksamhet.

Mitt i har sökt bilägarens försvarare för en kommentar om domen kommer att överklagas.