Claes de Faire är Mitt i:s cyklande chefredaktör. Foto: Mitt i

”Bil i Stockholm? Äh, jag tar cykel”

Att platta till en statistisk kurva har blivit en livsstil. Det finns skäl att fråga om vi är beredda att ändra ytterligare beteendemönster för att skifta andra negativa kurvor i spåren av vår livsstil. Att vara bilägare i Stockholm är utmanande och det är dyrt.

  • Publicerad 04:37, 18 maj 2020

Till slut har jag landat där. Det går utmärkt till och från jobbet och att storhandla. Visst krävs det lite planering och tänk, men Storstockholm är en utmärkt cykelstad. Det finns cykelbanor över allt.

Minns ni Stella Fare? Googla! Politiker som slogs för cyklisterna. Det är henne du svär åt när någon lycraklädd mellanchef tränger sig framför din bil. Det är henne du ska tacka när du trampar fram på en autostrada mitt i trafiken.

Jo, jag har en bil

Om jag har bil? Ja, en Passat på gas. Vill du köpa? Används ju ändå aldrig. Sa jag att den är röd?

Att diskutera människors sätt att transportera sig är lika svårminerat som att diskutera deras hygien.

I Ingrid Johansson artikel kan du läsa att det varje år dör 1 000 stockholmare i förtid på grund av luftföroreningar. Vår stad är byggd på öar. Ett pussel av infrastruktur: vägar, broar och tunnlar.

Vattnet som delar Stockholm – en kamp över århundraden

Luftföroreningar är inte per automatik avgaser, men trafiken är en starkt bidragande orsak.

Vi kan platta till ännu en kurva

Den här våren har dödstal och statistik blivit något vi alla förhållit oss till. Det innebär att vi också har ändrat delar av vårt beteende. Att platta till en statistisk kurva har blivit en livsstil.

Det finns skäl att fråga om vi är beredda att ändra ytterligare beteendemönster för att skifta andra negativa kurvor i spåren av vår livsstil.

Att vara bilägare i Stockholm är utmanande och det är dyrt

Claes de Faire

Stockholmarna älskar sina bilar. Trängselskatter, pop up-parker, sommargågator, boendeparkeringsavgifter och utmaningar… nej, direkta problem att hitta parkeringsplatser.

Att vara bilägare i Stockholm är utmanande och det är dyrt. Åtminstone om de du ska använda den i andra kommuner eller stadsdelar än din egen.

Men också något som man unnar sig. Ibland på grund av fantasilöshet. En familj i barnens skola testade ett bilfritt år. Med hjälp av el-cyklar och lite mer planering fick de ändå ett liv med storhandling, träning och jobb på olika platser i 08-området att gå ihop. Inspirerande för oss, starkare benmuskler och sparade slantar för dem.

Fråga dig själv – hur mycket skulle du spara? Hur skulle du göra?