Philipp Olsmeyer odlar på spåret vid Skanstull. Nu har odlingens bikupor vandaliserats igen. Foto: Olle Fredholm & Linda Gren

Bikupor i Skanstull vandaliseras – nu kan bina tvingas flytta

I flera år har det gjorts lokal honung i Skanstull men i vår har bikuporna vid Trädgård på spåret förstörts flera gånger. Nu kan bina flyttas.

  • Publicerad 14:09, 27 maj 2016

Det här är fjärde året som Trädgård på spåret och Bee urban har bikupor vid stadsodlingen i Skanstull.

Bortsett från en nyårsnatt förra vintern när en kupa förstördes har bina fått leva ifred – fram till nu. Den här våren har en av kuporna slagits sönder tre gånger på två månader, senast natten till idag.

Pålar och metallrör

– Det är så sorgligt. Bina har klarat sig hittills men de blir stressade av det här. De har slagit på kupan med pålar och metallrör, som legat kvar på marken. Det är säkert en spännande och lite läskig aktivitet, säger Pim Bendt, biodlare på Bee Urban.

Nu överväger föreningen att helt sluta med bin i Skanstull trots att det är en väldigt bra plats för kuporna, nära parkområden och kolonilotter.

– Det är jättetråkigt. Vi har väldigt starka bin här och har fått väldigt mycket och väldigt god honung. De trivs verkligen och mår bra och gör en stor tjänst till alla odlare med en bättre pollinering, säger Pim Bendt.