KORTEGE. Eva Persson är en av 42 bikers som rullar iväg från på lördag den 23 maj. Foto: Privat

Bikers kör i kortege för utsatta kvinnor

I helgen kommer över 40 bikers från Täby inta vägarna i en orange kortege för att uppmärksamma våld mot kvinnor.

  • Publicerad 15:43, 20 maj 2020

Kortege. Eva Persson från Gribbylund är en av 42 bikers från Norrort som ska rulla på Stockholms vägar i helgen.

För tredje året i rad kommer Orange Day MC att genomföras runt om i Sverige. Det är en motorcykelkortege som görs för att uppmärksamma våld mot kvinnor. I år går en av starterna från Probike Täby. Eva Persson från Gribbylund är en av 42 bikers som rullar iväg från kommunen på lördag den 23 maj.

– Jag blir stolt och tycker det är jättehäftigt, det visar på ett stort engagemang, säger hon.

Kortegen genomförs en gång per år till förmån för UN Women Sverige, som är FN:s jämställdhetsenhet och som jobbar för ett samhälle fritt från våld mot kvinnor och flickor.

– Våld mot kvinnor är vårt största samhällsproblem och för att ta stopp på detta måste individer gå samman, säger grundaren av kortegen Maria Andersson.

"Stora hjärtan inför västen"

Redan 2018, första året som bikers samlades runt om i Sverige, var intresset stort. På bara några dagar hade 1 500 åkare anslutit sig till kortegen och för varje år växer intresset.

– Det finns ingen grupp som gör så mycket som de och det är kul att se att intresset är så stort. Bikers klassas som en machokultur men i själva verket har de stora hjärtan innanför västen, säger hon.

Hoppas på förändring

För att undvika smittspridning har man i år valt att ha mindre korteger runt om i Sverige istället för en stor. Max 50 bikers åker med i varje kortege. För att inte sammankomster ska förekomma är rutterna hemliga.

– Det blir annorlunda i år i och med pandemin men det fanns inte att vi inte skulle genomföra kortegen. Allt fler kvinnor och barn är utsatta när de nu blir instängda och måste leva med sina förövare, säger hon.

Nu hoppas Gribbylundsbon Eva Persson på förändring.

– Vi vill synliggöra samhällsproblemet, så att politiker uppmärksammar det. Många lever idag i en sagovärld och tror att det inte existerar i deras trappuppgång, men våldet förekommer överallt, säger hon.

I hela Sverige

I år kommer kortegen gå från 13 län i landet och sammanlagt blir det 34 stycken ”covid-19 anpassade” mc-korteger som startar på lördag den 23 maj.

En av kortegerna startar från Probike Täby som kommer samla åkare från hela Norrort.