”Biggest Loser”-profilen: ”Katastrof för de unga om de slängs ut”

600 barn och unga i Jordbro kan förlora möjligheten att dansa och träna kampsport när Jordbromalmsskolan börjar rivas efter sommaren. – En ren katastrof för ungdomarna i Jordbro, säger ”Biggest Loser”-profilen och kommunstyrelseledamoten Michael Fridebäck (M).

  • Publicerad 12:00, 3 maj 2019

600 barn och unga i Jordbro måste vara ute ur gamla Jordbromalmsskolan i slutet av sommaren – och några nya lokaler har dansklubben Jordbro United och taekwondoklubben Viking inte hittat.

Det får ”Biggest Loser”-profilen och moderata kommunstyrelseledamoten Michael Fridebäck att se rött.

Vill ge dem stöd till lokaler

Enligt Michael Fridebäck är det socialtjänstens lokaler Montex vid Coca-cola i Jordbro som föreningarna erbjudits. Men de kostar 300 000 kronor i årshyra. Något ingen av föreningarna har råd med. Och något stöd har de inte fått till hyran.

Fakta

Ska börja rivas i november

Gamla Jordbromalmsskolan har fungerat som kulturhus i Jordbro sedan skolan lades ned 2011.

I månadsskiftet oktober – november ska lokalerna vara helt tomma. Rivningen ska påbörjas i november. 400 bostäder ska byggas på platsen i stället.

Även Jordbro bibliotek, fritidsgården och andra föreningar tvingas flytta.

– Insatsen föreningarna gör i Jordbro är ovärderlig, och vi har ju alltid subventionerat dem. Föreningarna vill ha besked om de får lokalstöd och jag tycker att vi kan finansiera det.

Jordbro United och Viking har alltså alltid hyrt gratis under sin tid inne på gamla Jordbromalmsskolan, som varit tillfälligt kulturhus sedan 2012 men som nu ska rivas.

Nu tar den nuvarande kommunledningen inte tag i detta

Michael Fridebäck (M)

Det nya kulturhus som planerats i Jordbro är långt ifrån klart och dessutom är partierna splittrade i om det överhuvudtaget ska finnas ett renodlat kulturhus i kommundelen.

Bland annat har moderaterna själva svängt i frågan. De vill i dag hellre att Haninges kulturhus utnyttjas bättre än att man bygger nytt i Jordbro.

 

 

Twist-lektion hos Jordbro United inne i en av salarna på gamla Jordbromalmsskolan som varit kulturhus sedan 2012, men som nu ska rivas.

 

 

– Det är klart att man alltid hade kunnat bygga något nytt i Jordbro först, men då måste man hitta en exploatering, säger Michael Fridebäck.

– När vi styrde i kommunen och Jordbro United flyttade in i gamla Jordbromalm 2012 så försökte vi se till att de skulle kunna bedriva sin verksamhet. Nu tar den nuvarande kommunledningen inte tag i detta.

Enligt Michael Fridebäck har Moderaterna varnat i ett års tid för att de två stora föreningarna i Jordbro inte ska ha någonstans att ta vägen.

– Det skulle vara en ren katastrof för ungdomarna i Jordbro om föreningarna läggs ner. De förlorar en plats att vara på och de förlorar fysisk aktivitet. Jordbro har redan sina utmaningar och problem som måste lösas. Vi kan inte kasta ut mer ungar på gatorna.

Vi måste hitta lösningar som inte bara funkar en gång och på ett ställe, utan vi måste hitta lösningar även för andra

Meeri Wasberg (S)

Kommunstyrelsens ordförande Meeri Wasberg säger att det pågår en dialog med de båda föreningarna, men hon har inget besked att ge om var de kan få flytta in.

– Vi har lagt ett uppdrag från politiken sedan lång tid tillbaka att hjälpa till att hitta lösningar för föreningarna. Men vi måste hitta lösningar som inte bara funkar en gång och på ett ställe, utan vi måste hitta lösningar även för andra. Men det pågår en dialog, säger hon.

Fakta

Oenighet kring kulturhus i Jordbro

Politikerna och partierna i Haninge har i flera år tvekat kring om ett nytt kulturhus ska byggas i Jordbro eller inte.

De fyra styrande partierna (S, C, L och KD) beslutade i höstas att det ska planläggas för ett nytt hus med kulturverksamheter i Jordbro.

Men det är inte alls säkert att det blir kommunen som avsätter pengar för det utan man väntas även hoppas på att marknaden ska bygga ett.

Huset väntas inte bli ett renodlat kulturhus likt gamla Jordbromalmsskolan. Detta betyder att flera verksamheter sannolikt inte kommer få plats utan kommer behöva flytta från Jordbro eller läggas ned.

Visa merVisa mindre