Kritik. Ekerö kulturs chef Lennart Lundblad och Ekerö bibliotek har fått motta stark kritik för en bok de inte köpt in. Foto: Jonas Månsson

Biblioteket valde bort bok – utsattes för näthat

Ett nekat bokinköp har de senaste dagarna lett till både näthat och ett drev mot en enskild bibliotekarie. Då fick kommunen kalla in väktare. – En del reaktioner har varit påtagligt aggressiva, säger kulturchefen Lennart Lundblad.

  • Publicerad 15:17, 22 feb 2017

Vi ska kunna gå i god för att det som finns i våra hyllor är kvalitetssäkrat.

Ekerö bibliotek valde nyligen att inte köpa in boken ”Massutmaning”, skriven av nationalekonomen Tino Sanandaji. Detta har uppmärksammats i artiklar på flera sajter och väckt starka reaktioner på sociala medier. Bland annat har biblioteket anklagats för censur.

– Vi står för allt annat än censur och är för en öppen och fri debatt, säger Lennart Lundblad.  

I veckan har biblioteket tvingats ha väktare. Lundblad tycker att reaktionerna är kraftigt överdrivna.

– Beslut om mediainköp fattas gemensamt av bibliotekarier på Ekerö bibliotek och jag har det största förtroende för deras kompetens. Frågan har i olika media vinklats så att verkar som att det är en enskild person som på något sätt skulle ha fattat beslutet. Men det stämmer inte, det är inte sant, säger han.

När biblioteket hade barnlördag i lördags fanns väktare på plats som en proaktiv åtgärd om aggressiva besökare skulle komma i syfte att diskutera kring "Massutmaning". Även i veckan har väktare funnits på plats.

– Väktaren kan hjälp till att hålla stämningen lugn, säger Lennart Lundblad.

Kvalitetssäkring

Enligt Lennart Lundblad ska media som beställs av Ekerö bibliotek först helst granskas av BTJ, tidigare Bibliotekstjänst, vilket görs av i princip alla bibliotek.

– De har lektörer som granskar innehållet. Man ska kunna lita på att all fakta stämmer. Vi ska kunna gå i god för att det som finns i våra hyllor är kvalitetssäkrat.

Den aktuella boken gavs ut tidigare i februari och har inte granskats av BTJ.

– Om den inte finns på deras lista över granskade böcker är den gyllene regeln att man väntar. När beslutet att inte beställa den här boken togs tillämpade vi de riktlinjer vi följer. Det var en korrekt bedömning utifrån det perspektivet, säger han.

”Går inte att jämföra”

Biblioteket har fått kritik för att de nekat inköp av ”Massutmaning”, men samtidigt har politisk litteratur i form av Hitlers ”Mein kampf”, böcker av Karl Marx och biografier om Pol Pot.

– Det går inte att jämföra med den här boken. Exempelvis ”Mein kampf” är ett historiskt dokument, säger Lennart Lundblad.

Har gjort undantag

Tino Sanandajis bok kan trots allt komma att tas in på Ekerö bibliotek inom kort. Biblioteket har nu gjort ett undantag och beställt den. När den finns tillgänglig för utlåning beror dock på leveransen.

– Det har varit ett stort intresse för boken, och vi gör bedömningen att människor kan göra en egen bedömning om innehållet. Vi avvaktar den faktagranskning som kommer att göras. När den kommer får vi se om vi gjort rätt, säger Lennart Lundblad.

Så påverkas livet på Mälaröarna av förbifarten

Nyheter Fler bilar och rikare befolkning Just nu kanske det känns som att förbifarten aldrig kommer att bli klar. Men 2030 är det dags för invigning av tunnlarna i Ekerö kommun. Vad händer med livet på Mälaröarna då? Mitt i har frågat...torsdag 26/11 16:22

Ekeröborna: Så påverkas Mälaröarna av förbifarten

Nyheter ✓"En av anledningarna till att vi flyttade hit" ✓"Kommer avlasta trafiken" Hur påverkas Mälaröarna när förbifarten är klar? Mitt i har ställt frågan till flera Ekeröbor.torsdag 26/11 16:11

Här är polisens största bil – plats för sex hästar

Nyheter "Som en polisstation på hjul" Här är Stockholmspolisens nya radiobil som kan köra ut sex hästar och sju poliser samtidigt vid större uttryckningar eller i sökandet efter försvunna personer.tisdag 24/11 12:09