Viktor Rönn utanför varuintaget på Brottbyhallen. Foto: Arkiv/Louise Kristoffersson

Biblioteket flyttar – Brottby får ny mötesplats

Mat i stället för låneböcker. En ny krog öppnar i Brottby i höst.

  • Publicerad 12:02, 1 feb 2022

Som vi tidigare berättat kommer Karby bibliotek, som ligger i samma hus som Brottbyhallen, att flytta från sina nuvarande lokaler.

Nu är det klart att driftiga Icahandlaren Viktor Rönn ska rusta upp den slitna butiken och samtidigt öppna krog i de lokaler som blir lediga.

– Det blir både frukost, lunch, middag och fika, säger han till Mitt i Vallentuna. Och vi kan förbättra den färdiglagade mat vi säljer i butiken.

Ett nytt kök byggs upp där restaurangutbildad personal ska laga rätter som dels serveras på restaurangen, dels säljs som färdigmat.

Genom att utnyttja köket effektivt får Viktor Rönn en konkurrensfördel gentemot vanliga krögare.

En annan är att han kan pressa inköpspriserna.

– Vi kan köpa in råvaror utifrån förhandlingsstyrkan i en Ica-butik. Vi har en mellanhand mindre. Jag ser konkurrens som positivt. Att jag har goda förutsättningar ska jag använda till att göra något bra för kunderna. Om andra tycker att det är orättvist får de tycka det, säger Viktor Rönn.

Restaurangen får bordsservering med 60 platser och samma öppettider som Brottbyhallen: 7–22. Målsättningen är även att söka utskänkningstillstånd för att kunna servera alkoholhaltiga drycker.

– Min ambition är att vi ska ska vara den bästa restaurangen i kommunen. Vi ska vara förstahandsvalet.

När den nya krogen öppnar är ännu inte bestämt.

– Men biblioteket lämnar den 15 oktober. Då börjar vi bygga restaurangen, men redan innan dess kan vi börja bygga om butiken.

Biblioteket flyttar

Det finns lediga lokaler på Karbyskolan sedan högstadiet försvann.

Just ser kommunen på möjligheterna att låta biblioteket dela utrymme med fritidsgården Haket och Karby bibliotek i Karbyskolan. Förstudien beräknas vara färdig till våren.

– I väntan på förstudiens resultat planerar vi för en tillfällig bibliotekslösning där viss verksamhet flyttar till fritidsgården Haket. Det är en flytt på 500 m från nuvarande lokal, vilket innebär att vi fortfarande har vår verksamhet centralt i Karby, säger Marie Gustavsson, bibliotekschef.

Visa merVisa mindre