– Det är väldigt tråkigt att det har blivit nödvändigt att stänga våra bibliotek. Men flera av bibliotekens tjänster förblir öppna och biblioteken är snabba på att anpassa sig till dagens situation, säger Magnus Ramstrand (KD), kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Antalet fall av covid-19 ökar återigen kraftigt i regionen och sedan en tid tillbaka gäller Folkhälsomyndighetens skärpta råd för region Stockholm.

För att förhindra virusspridning i kommunen har kommunen beslutat att tills vidare stänga biblioteken, inklusive meröppet. Stängningen gäller 24 november–22 december, men kan fortsätta efter det om man bedömer att det behövs.

Avhämtningsservice finns

Bibliotekscykeln och hemleveranser av böcker genom ”boken kommer hem” kommer att erbjudas även fortsättningsvis.

Samtliga bibliotek erbjuder avhämtningsservice som innebär att du kan reservera böcker och hämta dem på plats under vissa tider.

Biblioteket har också flera digitala lösningar. Man erbjuder exempelvis livesändningar till skolor med boksamtal och digitala bokcirklar för barn och vuxna. Behöver du en läscoach kan du boka ett digitalt möte och få skräddarsydda boktips. Sagostunderna blir digitala och erbjuds på svenska, hindi, engelska, franska, ryska och spanska. Även språkcaféerna blir digitala.

2 000 böcker i app för barn

Utöver det kommer biblioteket att erbjuda appen Bibblix. Det är en app för barn i åldern 6–12 år och där finns cirka 2 000 böcker att läsa direkt i sin surfplatta eller smartphone.

Utöver det erbjuder biblioteken möjlighet för alla som har bibliotekskort att låna böcker, tidningar och filmer hemifrån. Du får nu ladda ner fem e-böcker eller e-ljudböcker per vecka, i stället för tidigare tre, och du kan ladda ner strömmad film via Cineasterna, tvåper vecka i stället för tidigare en.

– Vi försöker vara mer digitala och jag har redan testat ett digitalt boksamtal med en fjärdeklass på tegelhagens skola. Det blev prat om fem olika böcker och jag försökte få dem att prata, involvera dem, så att de inte skulle somna ha ha. Det gick jättebra, säger bibliotekarien Ofelia Graah-Hagelbäck.

"Prövar allt för att nå ut"

Även bibliotekets program med författarbesök kommer att ske digitalt och Sollentuna bibliotek planerar att ha en digital julkalender.

– Det är en bra sak i pandemins elände, den har verkligen utmanat oss och fått oss att pröva allt för att nå ut, säger Ofelia Graah-Hagelbäck.

Men alla är inte ”så digitala” konstaterar hon.

– Därför har vi utökat tjänsten Boken kommer hem, och den finns för barn också.

Låna hem tufsig uggla

En annan ny idé är att biblioteket har skaffat en maskot.

– Det är en uggla som heter Orlando, en tufsig uggla, som vi pimpar just nu, säger Ofelia Graah-Hagelbäck.

Tanken är att Orlando ska åka runt i kommunen för att få hänga med Sollentunaborna under en månad.

– Vi kommer att ställa ut Orlando nära eller i centrum och låta hen vara med på ett juläventyr. Vi räknar med och hoppas att Orlando ska komma tillbaka till oss den 1 januari 2021. Under tiden är tanken att man kan fota Orlando och tagga bilderna under #orlandosjuläventyr.

"En riktig bokuggla"

Förhoppningen är att många Sollentunabor ska vilja ta hem Orlando och hänga med ugglan någon dag för att sedan ställa ut den eller skicka vidare till någon annan.

– Hen tycker mycket om högläsning, är en riktig bokuggla, hen drar sig inte för att fika och sitter gärna med vid matbordet eller kollar på en film i soffan. Det vore dunderskoj och det här projektet kunde fungera! säger Ofelia Graah-Hagelbäck.

https://www.mitti.se/nyheter/bibblans-hemleveranser-har-fordubblats/reptki!z1x4chzdErLMSOYTGscaQ/