Återinför förseningsavgifterna. Erik Dardel, tillförordnad enhetschef för biblioteken i Hässelby-Vällingby och Bromma. Foto: Mostphotos och Filip Magnusson

Biblioteken återinför förseningsavgifterna

Gräddfilen är slut – nu har staden återinfört förseningsavgifterna på bibblan. Detta eftersom att alla bibliotek nu öppnat igen.

  • Publicerad 21:00, 7 apr 2021

Många står i kö på böckerna

Har du en försenad bok liggandes hemma? Bäst du tar dig till närmsta bibbla.

I torsdags infördes de tidigare borttagna förseningsavgifterna. Återigen kostar det tio kronor per varje ny vecka en bok är försenad. Samma avgift kostar det sedan en vecka tillbaka att reservera en bok.

En stor grupp låntagare väntas drabbas av avgifterna.

Många står i kö

– Många står i kö, men nu hoppas vi att de snart får böckerna. Många kommer få avgifter om de inte lämnade sina försenade böcker innan den sista mars, säger Erik Dardel, tillförordnad enhetschef för biblioteken i Hässelby-Vällingby och Bromma.

Återinför förseningsavgifterna. Erik Dardel, tillförordnad enhetschef för biblioteken i Hässelby-Vällingby och Bromma. Foto: Filip Magnusson

Avgifterna togs bort i hela staden för ett år sedan. Eftersom biblioteken stängde på grund av pandemin ville man inte tvinga folk att åka in och lämna böcker. Avgifterna återinförs över hela kommunen.

– Nu klarar vi av att hålla biblioteken öppna, även om vi fortfarande är långt från normala öppettider. Vi har också rutiner för att möta människor utanför om de inte vill komma in, säger Erik Dardel.

Hur många försenade böcker som finns i högen har han inga siffror på.

– Generellt lämnar de flesta i tid och det är tur. Men några blir sena.

Kan lämnas var som helst

Inte alla kommuner i landet tillämpar förseningsavgifter.

– Stockholm har valt det. Ofta lyckas vi skicka en påminnelse när det är dags och vi blir alltid glada över att få tillbaka en bok, säger Erik Dardel.

Man kan lämna tillbaka böckerna på vilket folkbibliotek som helst i kommunen.

Barn under 18 år är undantagna från försenings- och reservationsavgifter. Detsamma gäller för barnböcker.

Extra långa lånetider kan bli aktuellt i sommar

Det kommer bli generösare öppettider på biblioteken i västerort än det varit de senaste två somrarna. Dock kommer biblioteken vid Åkermyntans centrum och i Alvik att vara helt sommarstängda i tre veckor.

Biblioteken undersöker just nu möjligheterna till extra lång lånetid över sommaren.

De flesta av biblioteken har fortfarande bara öppet två dagar i veckan stället för fem. Vällingby bibliotek ligger dock nära sina gamla öppettider.

Källa: Biblioteken i Hässelby-Vällingby och Bromma

Visa merVisa mindre