På sommaren finns tid för läsning – i hängmattan, på stranden, på parkbänken eller vid köksbordet. Har du svårt att hitta rätt i bokfloden? Fråga en bibliotekarie.

– Vi hjälper jättegärna till om någon vill ha boktips. Kom fram till oss, säger Linnea Cedergren, barnbibliotekarie vid Skärholmens bibliotek, som har öppet alla veckans dagar i sommar.

Mitt i bad Linnea Cedergren och hennes kollega, vuxenbibliotekarien Terese Danielsson, att tipsa om sina favoritböcker för små och stora läsare. Det gör de gladeligen och möter upp med varsin liten trave under armen.

– På sommaren är det extra viktigt för mig att det är njutningsfullt att läsa. Jag har böcker som jag läser om varje sommar, för att de är så bra, säger Terese Danielsson.

Krig och kärlek

En av dem är "En halv gul sol" av Chimamanda Ngozi Adichie från Nigeria. Den skildrar två systrar som får sina liv sönderslitna under inbördeskriget. Men romanen rymmer också romantik och kärlek och Terese Danielsson tycker att karaktärerna är otroligt fint tecknade.

En annan favorit är "Molnfri bombnatt" av Vibeke Olsson. Det utspelar sig i Tyskland och i Sverige, före, under och efter andra världskriget.

– Den är lättläst, mustig och det händer väldigt mycket. Den är också intressant för att den skildrar vanliga tyskars liv under kriget med fina litterära grepp, säger Terese Danielsson.

Briljant serieskapare

"Molnfri bombnatt" passar både barn och vuxna, tycker hon. Det gör också den serieroman hon tipsar om, "Baby Blue" av Bim Eriksson. Det är en dystopi om ett samhälle där sorg och psykisk ohälsa är bannlyst.

– Jag gillar att läsa serieromaner ibland och Bim Eriksson är briljant, säger hon.

Rafflande läsning

Linnea Cedergrens ena tips fungerar också för både ungdomar och vuxna. Det är "En av oss ljuger" av Karen M. McManus. Många har sett Netfix-serien om fem ungdomar som har kvarsittning när en av dem plötsligt dör. Boken som romanen grundar sig på är lika rafflande, menar Linnea Cedergren.

– Det är en riktig spänningsroman, där det visar sig att många hade skäl att inte gilla den döde, säger hon.

Deckare och feel-good

Många vuxna kopplar av med deckare på sommaren. Det kan vara mysigt även för barn, påpekar Linnea Cedergren. Därför är hennes tips för 7–9-åringar "Mysterieklubben och ubåten" av Patrik Bergström. I den blir det riktigt spännande när två kompisar kommer en stödliga på spåren.

Dessutom tipsar hon om en feelgood-roman för 9–12-åringar – "Vera Svansons dagbok för tacoälskare och halloween-fantaster" av Moa de Bruins.

– Det är första delen i en trilogi om 11-åriga Vera och hennes härliga och knäppa familj, skriven i dagboksform. Hon och kompisen är kära i samma kille. Det är härlig feelgood för barn, säger Linnea Cedergren.