Bibliotekarierna Linnea Cedergren och Terese Danielsson ger boktips till Mitt i:s läsare, från barnhörnan i Skärholmens bibliotek. Foto: Sacharias Källdén

Bibliotekarier ger sina bästa tips för lata semesterdagar

Skärholmens bibliotek håller öppet varje dag hela sommaren. Perfekt för alla som vill låna. Här tipsar bibliotekarierna om sina favoriter, för både barn och unga.

  • Publicerad 06:30, 1 jul 2022

På sommaren är det extra viktigt för mig att det är njutningsfullt att läsa.

På sommaren finns tid för läsning – i hängmattan, på stranden, på parkbänken eller vid köksbordet. Har du svårt att hitta rätt i bokfloden? Fråga en bibliotekarie.

– Vi hjälper jättegärna till om någon vill ha boktips. Kom fram till oss, säger Linnea Cedergren, barnbibliotekarie vid Skärholmens bibliotek, som har öppet alla veckans dagar i sommar.

Mitt i bad Linnea Cedergren och hennes kollega, vuxenbibliotekarien Terese Danielsson, att tipsa om sina favoritböcker för små och stora läsare. Det gör de gladeligen och möter upp med varsin liten trave under armen.

– På sommaren är det extra viktigt för mig att det är njutningsfullt att läsa. Jag har böcker som jag läser om varje sommar, för att de är så bra, säger Terese Danielsson.

"En halv gul sol" av Chimamanda Ngozi Adichie är en av de romaner Terese Danielsson läser om varje sommar. Foto: Sacharias Källdén

Krig och kärlek

En av dem är "En halv gul sol" av Chimamanda Ngozi Adichie från Nigeria. Den skildrar två systrar som får sina liv sönderslitna under inbördeskriget. Men romanen rymmer också romantik och kärlek och Terese Danielsson tycker att karaktärerna är otroligt fint tecknade.

En annan favorit är "Molnfri bombnatt" av Vibeke Olsson. Det utspelar sig i Tyskland och i Sverige, före, under och efter andra världskriget.

– Den är lättläst, mustig och det händer väldigt mycket. Den är också intressant för att den skildrar vanliga tyskars liv under kriget med fina litterära grepp, säger Terese Danielsson.

Bim Erikssons serieroman Baby Blue hör till Terese Danielssons favoriter. Foto: Sacharias Källdén

Briljant serieskapare

"Molnfri bombnatt" passar både barn och vuxna, tycker hon. Det gör också den serieroman hon tipsar om, "Baby Blue" av Bim Eriksson. Det är en dystopi om ett samhälle där sorg och psykisk ohälsa är bannlyst.

– Jag gillar att läsa serieromaner ibland och Bim Eriksson är briljant, säger hon.

"En av oss ljuger" är härligt rafflande och passar både unga och vuxna, tycker Linnea Cedergren. Foto: Sacharias Källdén

Rafflande läsning

Linnea Cedergrens ena tips fungerar också för både ungdomar och vuxna. Det är "En av oss ljuger" av Karen M. McManus. Många har sett Netfix-serien om fem ungdomar som har kvarsittning när en av dem plötsligt dör. Boken som romanen grundar sig på är lika rafflande, menar Linnea Cedergren.

– Det är en riktig spänningsroman, där det visar sig att många hade skäl att inte gilla den döde, säger hon.

Moa de Bruins böcker om Vera Svanson är riktigt bra feelgood-litteratur för barn, tycker Linnea Cedergren. Foto: Sacharias Källdén

Deckare och feel-good

Många vuxna kopplar av med deckare på sommaren. Det kan vara mysigt även för barn, påpekar Linnea Cedergren. Därför är hennes tips för 7–9-åringar "Mysterieklubben och ubåten" av Patrik Bergström. I den blir det riktigt spännande när två kompisar kommer en stödliga på spåren.

Dessutom tipsar hon om en feelgood-roman för 9–12-åringar – "Vera Svansons dagbok för tacoälskare och halloween-fantaster" av Moa de Bruins.

– Det är första delen i en trilogi om 11-åriga Vera och hennes härliga och knäppa familj, skriven i dagboksform. Hon och kompisen är kära i samma kille. Det är härlig feelgood för barn, säger Linnea Cedergren.

Favoriter. Sex boktips i semestertider. De funkar förstås lika bra att läsa andra årstider... Foto: Sacharias Källdén

Goda böcker för stora och små

Linneas bästa tips:

"Mysterieklubben och ubåten", för 7–9-åringar. Författare: Patrik Bergström.

"Vera Svansons dagbok för tacoälskare och halloween-fantaster", för 9–12-åringar. Författare: Moa de Bruin.

"En av oss ljuger", för unga och vuxna. Författare: Karen M. McManus.

Tereses bästa tips:

"En halv gul sol". Författare: Chimamanda Ngozi Adichie.

Molnfri natt. Författare: Vibeke Olsson.

Baby Blue (serieroman). Serieskapare: Bim Eriksson.

Visa merVisa mindre